Kon ima poruku za Beograđane

© AP Photo / Paul WhiteDevojke nose zaštitne maske
Devojke nose zaštitne maske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što je u Srbiji došlo do dramatičnog porasta broja pozitivnih na virus korona na dnevnom nivou, epidemiolog Predrag Kon poručio je Beograđanima da nose maske.

„Dragi Beograđani, čuvajte svoje i naše zdravlje. Nosite maske!", napisao je dr Kon na Fejsbuk nalogu, a potom dao objašnjenje o razlici stavova o maskama.

Kon, koji je i član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, istakao je da je menjanje stavova o maskama posledica najnovijih istraživanja, a posebno nedvosmislenih razlika u uspešnosti suzbijanja pandemije tamo gde se maske masovno koriste u odnosu na zemlje gde se ne koriste.

„Stav SZO na početku pandemije je bio da ima smisla da masku koristi samo zaražena osoba kako bi sprečila prenos infekcije. Danas se govori da ukoliko svi nose maske i drže distancu zaštita je blizu 99 odsto“, naveo je dr Kon.

On je napomenuo da ukoliko samo jedna osoba nosi masku, a ostali ne, zaštita iznosi samo 30 odsto.

Podsetimo, u Srbiji je u sredu objavljeno da je potvrđeno još 326 slučajeva virusa korona, što je više nego duplo u odnosu na dan ranije.

U Beogradu je najveći broj novozaraženih i članovi Kriznog štaba danima upozoravaju da prestonici preti eksplozija Kovida-19.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je sinoć izjavila da je prema podacima do 20 časova, broj novozaraženih u Srbiji prešao 400.

Krizni štab već je u nekoliko navrata pooštravao mere u borbi protiv pandemije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala