Izvesna je nova mera, broj zaraženih je uznemirujući: Dr Kon o vanrednoj sednici Kriznog štaba

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICKrizni štab
Krizni štab - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uvođenje mere obaveznog pi-si-ar testiranja za sve koji ulaze u Srbiju je izvesno, rekao je epidemiolog Predrag Kon. On je dodao da je broj novozaraženih u zemlji uznemirujući i da je sutrašnji sastanak Kriznog štaba neophodan kako bi se utvrdile dalje mere u borbi sa virusom korona.

Sutra u devet časova održaće se vanredna sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, a Kon je za TV Pink kazao da je glavni povod povećanje broja novozaraženih, preneo je Tanjug.

„Broj novozaraženih je uznemirujući i moraćemo da porazgovaramo o svemu. Jasno je da mere mogu biti samo restriktivnije, a takođe i kontrola isto mora da se pojača, ne zbog sankcija građana, već da bi se angažovao svaki deo svake institucije i ustanove“, rekao je on.

Ističe da, ako se uspelo u tome da se u školama formira dobar nadzorni sistem, tako da nema veće transmisije, onda je to izvodljivo i za ostale.

Naglasio je da je važno da se svi uključe u borbu protiv novog virusa korona i poštuju mere i preporuke.

Kon: Treba razmišljati o zabrani kretanja, da se ide samo do prodavnice

„Dalje restrikcije se ne smeju isključivati, i to nije nemoguće, ali još nisu u opciji“, rekao je dr Kon.

Uvođenje obaveznih pi-si-ar testova za sve one koji ulaze u Srbiju je izvesno i ovog puta, kaže Kon, neće biti izuzetaka.

„To već postoji kao mera, samo treba da počne da se primenjuje za sve. Biće kako za naše državljane, tako i za strance. Tu moramo da pooštrimo nadzor i kontrolu na granicama“, istakao je Kon.

Upitan o eventualnim radikalnijim merama za Beograd, gde je najveći broj zaraženih, Kon kaže da Beograd jeste jedan od gradova koji imaju ozbiljniju situaciju sa novozaraženima, ali da još nema potrebe da budu ozbiljnije.

„Definitivno broj novozaraženih raste svuda po Srbiji, ne samo Beogradu, Kragujevac i Valjevo su takođe rizični. Jedino gde se čini da je relativno stabilno je Vojvodina, mada i tu postaje nesigurno“, kaže Kon.

Navodi da je stanje u bolnicama za sada stabilno, ali da je važno i da se što duže sačuvaju non-kovid bolnice i da se ne desi da ponovo prelaze u kovid sistem, jer to može da ima neželjene posledice.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala