Da li je bugarska vlada pokušala da spreči posetu predsednika Estoniji?

© AFP 2023 / PATRICIA DE MELO MOREIRAPredsednik Bugarske Rumen Radev
Predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pres služba predsednika Bugarske Rumena Radeva objavila je detaljan izveštaj o tome kako je vlada pokušala da spreči zemlju da bude domaćin Inicijative tri mora 2021. godine.

Radev je u utorak bio primoran da prekine posetu Estoniji i susret sa estonskom koleginicom Kersti Kaljulaid. Ovome je prethodila objava na Fejsbuku predsednice Estonije da je Radev pre dolaska u Estoniju bio u kontaktu sa osobom kojoj je dijagnostikovan virus korona.

Po povratku u Bugarsku, predsednik je objasnio da je uoči posete Estoniji uradio test na virus korona i da je bio negativan. Radev je pretpostavio da je neko iza njegovih leđa pokušao da pruži lažne informacije kolegama iz Estonije, zbog čega je poseta bila prekinuta.

„Hvala mojim ‘dobronamernicima’ u Bugarskoj koji su duboko zabrinuti za moje zdravlje i zdravlje mojih kolega predsednika, moje međunarodne nastupe. Pojurili su da iza mojih leđa Estoniji predstave svoju verziju kontakta sa (zaraženim) kovidom 19. Za mene je ovo primer vrlo aktivnih dejstava“, rekao je Radev novinarima.

U sredu je premijer Bojko Borisov izjavio da je sa svoje strane vlada učinila sve kako bi realizovala Inicijativu tri mora. Premijer je demantovao da je vlada pokušala da spreči Bugarsku da bude predsedavajuća takozvane Balto-jadransko-crnomorske inicijative.

„Uverili smo naše partnere, 11 evropskih zemalja, da je Bugarska u potpunosti spremna da učestvuje i u finansiranju i u projektima“, rekao je Borisov.

Premijer je dodao da je naložio Državnoj agenciji za nacionalnu bezbednost i Državnoj obaveštajnoj službi da otkriju ko stoji iza „aktivnih dejstava“ koje je predsednik pomenuo, ali je napomenuo: „Ako je neko potcenio temu karantina, to nije naš problem.“

U administraciji predsednika, međutim, smatraju da je vlada ipak pokušala da spreči Bugarsku da ove godine bude predsedavajuća Inicijative: pres-služba je istakla da je u septembru ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva predložila da se odlože planovi da Bugarska bude zemlja-domaćin, a 16. oktobra, uoči posete Radeva Estoniji, administracija je dobila pismo od Ministarstva spoljnih poslova u kojem se navodi da Ministarstvo nije promenilo svoj stav o bugarskom predsedavanju.  

Kako navodi televizija bTV, predsednička administracija nije odgovorila na pitanje ko je saopštio Rumenu Radevu da je bio u kontaktu sa osobom zaraženom virusom korona. Kako navode mediji, reč je o komandantu vazduhoplovstva Dimitru Petrovu, kod kojeg je potvrđen kovid.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala