„Te borbe nas obavezuju da budemo i sada na istoj strani“: Obeleženo oslobođenje Beograda /video/

© Sputnik / Stefan ĐurićPolaganje venaca u čast oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu
Polaganje venaca u čast oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom obeležavanja dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, danas su položeni venci na spomen-ploču crvenoarmejcima na Trgu republike i u spomen kompleksu Groblja oslobodilaca Beograda.

Vence na Trgu republike su položili predstavnici Grada Beograda, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko i predstavnici SUBNOR-a i Ruskog doma.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je, u ime Skupštine grada Beograda, čestitao svim građanima Beograda Dan oslobođenja.

„Na današnji dan, pre 76. godina, zajedničkom akcijom jedinica trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i prve armijske grupe Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, kojima su komandovali maršal Tolbuhin i general Peko Dapčević, naš grad je oslobođen posle 1.287 dana nacističke okupacije“, podsetio je Vesić.

Naveo je da se danas sa ponosom sećamo svih heroja koji su dali živote za slobodu Beograda, a to su 940 pripadnika Crvene armije i 2.953 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske, prenosi Tanjug.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko je zahvalio rukovodstvu Srbije i Grada Beograda na čuvanju sećanja na vojnike Crvene armije i zajedničke borbe.

© Sputnik / Stefan ĐurićAleksandar Bocan-Harčenko polaže venac za oslobodioce Beograda
„Te borbe nas obavezuju da budemo i sada na istoj strani“: Obeleženo oslobođenje Beograda /video/ - Sputnik Srbija
Aleksandar Bocan-Harčenko polaže venac za oslobodioce Beograda
„Te borbe nas obavezuju da i sada budemo na istoj, pravoj strani istorije i da se borimo protiv pokušaja revizije istorije Drugog svetskog rata i dalje razvijamo naše bilateralne odnose koji su sada na najboljem nivou“, rekao je Bocan-Harčenko.
© Sputnik / Stefan ĐurićAleksandar Bocan-Harčenko se upisuje u spomen-knjigu kod Spomenika oslobodiocima Beograda
„Te borbe nas obavezuju da budemo i sada na istoj strani“: Obeleženo oslobođenje Beograda /video/ - Sputnik Srbija
Aleksandar Bocan-Harčenko se upisuje u spomen-knjigu kod Spomenika oslobodiocima Beograda

Ceremonija polaganja venaca održana je i na Novom groblju u spomen-kompleksu Groblja oslobodilaca Beograda, a manifestaciji su pored ruskog ambasadora, ministra rada Zorana Đorđevića, gradonačenika Beograda Zorana Radojičića i predsednika Skupštine grada Nikole Nikodijevića, prisustvovali i predstavnici beloruske, azerbejdžanske i kazahstanske ambasade.

„Kao i svake godine, mada ove u drugačijim okolnostima, obeležavamo 20. oktobar, Dan oslobođenja Beograda. To je veličanstvena pobeda koja je simbol slobode naše zemlje. Naši preci su izvojevali veliku pobedu u Drugom svetskom ratu i oslobodili naš grad. I u ovakvim trenucima, kada je pandemija, došli smo da se poklonimo, a svakako ćemo to činiti i ubuduće“, rekao je ministar rada Zoran Đorđević.

© Sputnik / Stefan ĐurićZoran Đorđević polaže venac za oslobodioce Beograda
„Te borbe nas obavezuju da budemo i sada na istoj strani“: Obeleženo oslobođenje Beograda /video/ - Sputnik Srbija
Zoran Đorđević polaže venac za oslobodioce Beograda

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić naveo je da se „sa tugom i setom, ali i sa ponosom sećamo tog 20. oktobra“.

„Sećamo se naših predaka koji su se hrabro izborili za slobodu sa našim saveznicima, prijateljima iz Rusije u pobedi protiv velikog zla koje se nadnelo nad Evropom i svetom“, naveo je on.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izrazio je večnu zahvalnost borcima NOB-a i Crvene armije, koji su učestvovali u Beogradskoj operaciji.

„Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji našeg grada. Vrlo smo ponosni na sve ljude koji su učestvovali u Beogradskoj operaciji i sve koji su dali svoje živote da bismo mi danas živeli u slobodi“, rekao je Nikodijević.

© Sputnik / Stefan ĐurićZoran Radojičić i Nikola Nikodijević polažu vence za oslobodioce Beograda
„Te borbe nas obavezuju da budemo i sada na istoj strani“: Obeleženo oslobođenje Beograda /video/ - Sputnik Srbija
Zoran Radojičić i Nikola Nikodijević polažu vence za oslobodioce Beograda

Ceremonija polaganja venaca održana je i na Avali gde su vence na Spomenik sovjetskim ratnim veteranima položili ruski ambasador, predstavnici ambasada Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana, srpska vojna delegacija i predstavnici Grada Beograda.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala