Šta je cilj Vlade kojoj je skraćen mandat i pre nego što je formirana

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICAna Brnabić i Aleksandar Vučić
Ana Brnabić i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ideja da mandat Vlade i Narodne skupštine bude oročen najkasnije do 3. aprila 2022. ne mora da bude rđava, jer to znači da će se građani izjašnjavati o radu Vlade neposredno nakon kraja epidemije virusa korona.

Ovako najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će novi parlamentarni izbori biti održani najkasnije do 3. aprila 2022. godine, komentariše politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

„Štaviše, ovo vodi uspostavljanju čistih računa između građana i vlasti. Ovo je ipak Vlada koja nastaje u vanrednim okolnostima ne samo u Srbiji, nego u čitavom svetu i zbog toga mi se čini da limitirani mandat i nije toliko neregularna stvar, koliko bi delovalo da smo u nekim regularnim okolnostima. Kada imate konkretne poslove, oročavate se rokovima“, smatra Stanković.

Tako bi parlamentarni izbori mogli da idu u paketu sa beogradskim i predsedničkim izborima.

Nova srpska Vlada biće vlada najšireg mogućeg konsenzusa, s obzirom da će u njenom radu učestvovati tri glavne liste zastupljene u Skupštini Srbije — koalicije okupljene oko SNS-a, SPS-a, kao i SPAS Aleksandra Šapića, kaže naš sagovornik.

Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija
Vučić: Ivica Dačić biće predsednik Skupštine Srbije, imena ministara u nedelju /video/

Prema Stankovićevim rečima, ovakvo stanje stvari uslovljeno je dogovorom glavnih političkih aktera, ali i potrebom da se odgovori na čitav niz izazova koji se pojavljuju pred zemljom i koji su definisani u šest ciljeva nove Vlade — borba protiv virusa korona na zdravstvenom i ekonomskom planu, borba za podizanje performansi ekonomije, borba protiv organizovanog kriminala, kao i borba za zaštitu legitimnih državnih i nacionalnih interesa.

U vremenskom periodu na koji je oročena, Vlada bi, prema Stankovićevom mišljenju, trebalo da uradi tri stvari — da zaštiti građane od virusa korona, da inicira dinamični rast privrede nakon epidemije, kao i da zaštiti nacionalne interese, u okviru čega je i borbu protiv kriminala.

„Neke stvari će, barem kada govorimo o izazovu koji je neposredno pred nama, o korona krizi, verovatno biti jasne. Što se tiče borbe protiv kriminala, teško je u ovom trenutku spekulisati o tome i moguće je da će i to biti nesumnjivo značajna tema, u kojoj je pre svega potrebna politička podrška policiji i pravosuđu da se bore za pravedniju Srbiju. Najzad, Kosovo će ostati neka vrsta večite teme, posebno što pregovarački proces u ovom trenutku ne obećava šansu za kompromis, odnosno dogovor između Srba i Albanaca“, napominje Stanković.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala