Sputnjik na licu mesta u Azerbejdžanu: Tragedija jedne porodice /video, foto/

© REUTERS / Leyla Orujova / Rahim MəmmədovTragično nastradala azerbejdžanska porodica iz Gandže
Tragično nastradala azerbejdžanska porodica iz Gandže - Sputnik Srbija
Pratite nas
Petoro članova jedne porodice u gradu Gendže poginulo je u nedavnom raketnom napadu na taj gradić u Azerbejdžanu. Regionalni dopisnik Sputnjika je razgovarao sa jednim od članova porodica koji je čudom preživeo.

U noći 17. oktobra 2020. godine oružane snage Jermenije su napale azerbejdžanski grad Gendže balističkim raketama. Kao rezultat raketnog udara, 13 ljudi je poginulo, 52 osobe su ranjene. Među poginulima i ranjenima su deca i žene.

Žrtve raketnog udara bilo je i petoro članova porodice Askerov, koji su ispraćeni uz raširene zastave Azerbejdžana i sa suzama u očima. 

Tejmur Askerov priča da su iz ruševina uništene kuće izvučena tela oca Suladina Askerova, njegovog brata Bahtijara, sestre Sevilj i njene ćerke, desetomesečne Narin, kao i ćerke njegove starije sestre, 15 - godišnje Nigjar. 

„Najbolnije mi je za potpuno nevinu desetomesečnu Narin. A Nigjar je trebala da sledećeg dana proslavi 15. rođendan, ali dočekala ga je u grobu“, rekao je Askerov. 

© Sputnik / Mihail Voskresenskiy / Uđi u bazu fotografijaDečak ispred razrušene kuće u Gendže
Sputnjik na licu mesta u Azerbejdžanu: Tragedija jedne porodice /video, foto/ - Sputnik Srbija
Dečak ispred razrušene kuće u Gendže

On s tugom dodaje da je  Nigjar maštala da postane lekar.

„Stalno mi je govorila: stiče, kad porastem biću doktorka“, priseća se Askerov.

Ovo je treći napad na drugi po veličini grad u Azerbejdžanu. 

U Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja. 

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre bio je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan izjavili su da ga druga strana nije ispoštovala.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala