Ruska ambasada: Toksična percepcija Rusije, neosnovane optužbe i rusofobija – stari manir Vašingtona

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteDeo kompleksa ruske ambasade u Vašingtonu
Deo kompleksa ruske ambasade  u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada Rusije u Vašingtonu odbacuje optužbe SAD protiv ruskih državljana za hakersku i destabilizujuću aktivnost širom sveta, izjavio je portparol diplomatske misije i dodao da su toksična percepcija Rusije i podrevanje rusofobije karakteristična crta u ponašanju Vašingtona.
„U potpunosti je jasno da ovakve vesti nemaju nikakve veze sa stvarnošću i usmerene su samo na podgrevanje rusofobnih raspoloženja u američkom društvu, na raspirivanje 'lova na veštice' i špijunske manije. Sve to je karakteristična crta političkog života Vašingtona već nekoliko godina. Američke vlasti sistemski uništavaju nekada pragmatične rusko-američke odnose i veštački nameću svom stanovništvu toksičnu percepciju Rusije i svega što ima veze s njom“, rekao je portparol ambasade.

Sagovornik agencije je naglasio da Rusija nema, niti je imala namere da se bavi „destabilizujućim operacijama“ širom sveta.

„To ne odgovara našoj spoljnoj politici, nacionalnim interesima, kao i našem poimanju toga kako se grade odnosi između država. Rusija poštuje suverenitet drugih zemalja i ne meša se u njihove stvari“, dodao je.

Istovremeno, izvor u Ministarstvu inostranih poslova Rusije izjavio je da su optužbe Amerike i velike Britanije o umešanosti ruskih hakera u razne napade, uključjući i protiv organizatora Olimpijskih igara u Tokiju, neutemeljene i da su usmerene na unutrašnju publiku.

Sa svoje strane, američki državni sekretar Majk Pompeo optužio je Rusiju da „zanemaruje međunarodnu stabilnost“ u sajber-prostoru.

„Ta sajber-aktivnost pokazuje potpuno zanemarivanje javne bezbednosti i međunarodne stabilnosti. Rusija, koja se predstavlja kao pobornik stabilnosti u sajber-prostoru, zapravo je jedan od najvećih narušioca mira na globalnom internetu. Pozivamo Rusiju da stavi kraj tom neodgovornom ponašanju“, navedeno je u pismenoj izjavi Pompea.

Podsetimo, američko Ministarstvo pravde optužilo je u ponedeljak šestoricu državljana Rusije za umešanost u seriju hakerskih napada i širenje malvera, čiji je cilj napad na infrastrukturu drugih zemalja i izbore u interesu Rusije. U optužnici se konkretno optužuje šest navodnih hakera za učestvovanje u računarskim upadima „čiji je cilj bila podrška naporima vlade Rusije da podrije, izvrši odmazdu ili na drugi način destabilizuje“ Ukrajinu, Gruziju, izbore u Francuskoj i Olimpijske igre 2018.

Gotovo istovremeno je Velika Britanija saopštila da ruska obaveštajna služba planirala sajber-napad na organizatore Olimpijskih igara u Tokiju pre njihovog odlaganja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala