Putin i Makron razgovarali o Karabahu

© AP Photo / Alexei DruzhininPredsednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emanuel Makron na sahrani bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka u Parizu
Predsednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emanuel Makron na sahrani bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, saopštila je pres-služba Kremlja.

Dvojica lidera razgovarali su o situaciji u Karabahu, a Putin je Makrona informisao o koracima preduzetim za sprečavanje dalje eskalacije borbi, navodi se u saopštenju.

„Detaljno je razmatran razvoj situacije u zoni sukoba oko Nagorno-Karabaha. Vladimir Putin obavestio je o preduzetim koracima za sprečavanje dalje eskalacije borbenih dejstava i što skorijoj obnovi pregovora u cilju političko-diplomatskog rešavanja problema u Karabahu. Naglašen je značaj da suprotstavljene snage poštuju dogovore o prekidu vatre postignute 10. i 17. oktobra“, ističe se u saopštenju. 

Takođe je naglašena spremnost za nastavak bliske koordinacije Rusije i Francuske kao kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a, kao i preko Saveta bezbednosti UN, dodaje se u saopštenju. Osim toga, lideri su se dogovorili o kontaktima na različitim nivoima.

Tokom telefonskog razgovora, predsednici Rusije i Francuske potvrdili su svoj interes za pojačavanjem zajedničkih napora u borbi protiv terorizma. Putin je izjavio saučešće u vezi sa terorističkim napadom u predgrađu Pariza 16. oktobra – varvarskim ubistvom francuskog učitelja.

„U tom kontekstu potvrđen je obostrani interes za pojačavanje zajedničkih napora u borbi protiv terorizma i širenja ekstremističke ideologije“, navodi se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala