Snažan pad Vol strita

© AP Photo / Richard DrewAmerička berza
Američka berza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cene deonica na Vol stritu oštro su pale jer je sve manje nade da će Kongres i Bela kuća postići dogovor o novim merama pre predsedničkih izbora, a i ulagače brine dalje širenje virusa korona.

Dou Džons oslabio je 410 bodova ili 1,44 posto, na 28.195 bodova, dok je  S&P 500 skliznuo 1,63 posto, na 3.426 bodova, a  Nasdaq indeks 1,65 posto, na 11.478 bodova, prenosi portal „Indeks“.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene deonica su juče pale, a najviše u energetskom, za 2 posto. Jedino je defenzivni, komunalni sektor pao manje od 1 posto.

Oštro su pale, više od 2 posto, i cene deonica tehnoloških divova, kao što su Epl, Majkrosoft i Amazon.

Sve manji izgledi za dogovor Bele kuće i Kongresa

Izgleda da su sve manji izgledi da će Bela kuća i Kongres postići kompromis o dodatnom paketu pomoći ekonomiji u borbi protiv korona krize do predsedničkih izbora početkom novembra.

Nensi Pelosi, predsednica Predstavničkog doma Kongresa, kazala je u nedelju da bi dogovor s Belom kućom o podsticajnim merama mogao da bude postignut do predsedničkih izbora, ali da bi u tom slučaju pregovori morali završiti do utorka.

Predsednik Donald Tramp poručivao je poslednjih dana da je spreman da poveća podsticaje pa bi predlog Bele kuće o paketu fiskalne pomoći ekonomiji mogao da bude veći od 1800 milijardi dolara.

Pelosi je to odbila jer je to znatno manje od predloga demokrata koji doseže vrednost od 2200 milijardi dolara.

Pelosi i ministar finansija Stiven Mnučin pregovaraju i razlike između njih se smanjuju pa se Pelosi nada da bi do kraja utorka moglo biti jasno je li paket podsticaja moguć pre predsedničkih izbora 3. novembra, poručeno je juče iz kancelarije Pelosijeve.

„Nedostatak konkretnih vesti o podsticajima je zabrinjavajući, zajedno s vestima o širenju virusa korona i neizvesnosti u vezi izbora. Rast broja novozaraženih virusom pokazuje da su podsticajne mere izuzetno važne“, kaže Mona Mahajan, analitičarka u firmi „Allianz Global Investors“.

Ulagače, naime, zabrinjava brzo širenje virusa korona u nekim delovima SAD-a. Broj novih slučajeva kovida-19 u SAD-u porastao je prošle nedelje 13 posto, ili za više od 393 hiljada, pa se približio nivoima koji su zabeleženi na vrhuncu tokom leta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala