Vučić: Ivica Dačić biće predsednik Skupštine Srbije, imena ministara u nedelju /video/

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada koja se bude formirala i skupštinska većina je ograničenog trajanja, a parlamentarni izbori biće održani zajedno sa predsedničkim izborima najkasnije 3. aprila 2022, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ivica Dačić biće predsednik Skupštine, rekao je Vučić i kazao da će u Vladu pored SPS ući i SPS i SPAS Aleksandra Šapića.

On je to rekao posle sednice predsedništva SNS na kojoj je razgovarano o formiranju nove vlade.

„Vlada koja se bude formirala i skupštinska većina je ograničenog trajanja. Najkasnije će parlamentarni izbori biti održani zajedno sa predsedničkim izborima 3. aprila 2022. godine“, najavio je Vučić. On je naveo da će u nedelju biti saopštena imena ministara u novoj Vladi, pošto „ima još tri ili četiri nedoumice“.

Ivica Dačić biće predsednik Skupštine Srbije, rekao je Vučić, a poslaničke grupe već sutra će podneti predlog za to. Vučić je rekao da je o formiranju nove Vlade razgovarao sa Ivicom Dačićem, predsednikom SPS i Aleksandrom Šapićem, predsednikom SPAS-a. Kako je naveo, pored SNS u vladi će biti i SPS u „izmenjenom formatu“, dok će SPAS dobiti jedno ministarsko mesto.

Vlada ograničenog trajanja, određeno šest osnovnih ciljeva

Definisali smo šest osnovnih ciljeva nove Vlade, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prvi cilj je borba za zdravlje građana, borba protiv virusa korona koju moramo da uspešno okončamo i da budemo jedna od pet najuspešnijih zemalja u Evropi, rekao je Vučić. U skladu sa tim potrebna je izgradnja novih bolnica i osavremenjivanje postojećih.

Drugi je borba za interese našeg naroda i očuvanje interesa Srbije na Kosovu i Metohiji.

Treći je borba protiv kriminala, protiv onih koji su napravili neke nove mreže za uspostavljanje svojih sistema, za ubijanja i pljačku ljudi, dodao je predsednik Srbije.

Četvrti cilj je politika spoljnopolitičke nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije.

Peti su ubrzane reforme, posebno rešavanje problema u okviru vladavine prava i evropske integracije. U skladu sa tim imaćemo i novo ministarstvo za ljudska prava i društveni dijalog, rekao je Vučić.

Šesti cilj je da Srbija ekonomski nastavi da snaži.

„Da imamo rast od preko šest odsto sledeće godine, da ovu godinu završimo oko nule i da ove dve godine budemo zbirno najbolji u Evropi. Ovo je visoka lestvica, kao kada je Sergej Bupka preskakao šest metara“, naveo je Vučić.

Borba protiv kriminala - Bandu ćemo udariti maljem u glavu

„Bandu ćemo udariti maljem u glavu“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić o borbi protiv kriminala koju je najavio.

Vučić je rekao da „zaraćeni crnogorski i drugi klanovi ne mogu kod nas da imaju svoju bazu“.

„Sve te koji su im na različite načine pomagali i odavali utisak da iza toga stoji i deo države, a bilo ih je u različitim državnim organima, svu tu bandu počistićemo u narednom periodu, bez obzira na svaku vrstu cene koja se mora platiti“, rekao je Vučić. On je dodao da je ono što se zbiva u poslednjih dvadeset dana pokazuje da se „zmiji mora stati za vrat, i to ćemo da uradimo“.

Svima koji misle da su jači od države, pokazaćemo da je država najjača, rekao je predsednik Srbije.

Svi državni organi, sva ministarstva sile, sve agencije, službe, koordinisano će da se posvete tome, poručio je Vučić.

Vučić je izjavio da će dosadašnji ministar policije Nebojša Stefanović ubuduće obavljati važan posao u sektoru bezbednosti.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara da li najava odlučne borbe protiv mafije, o kojoj je predsednik Srbije govorio, znači da nije zadovoljan radom ministra policije rekao:

„Policija je u svim oblastima postigla bolje rezultate. Slušao sam različite priče, jao srušiće me Nebojša... Nebojšu poznajem 22, 23 godine, radiće važan posao u sektoru bezbednosti“, rekao je Vučić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala