Odane Milu: Dvije manjinske partije neće u novu vladu Crne Gore

© Foto : Bošnjačka strankaBošnjačka stranka Crne Gore
Bošnjačka stranka Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odbijanje Bošnjačke stranke i albanske koalicije Jednoglasno da se priključe novoj vladajućoj većini u Crnoj Gori nisu iznenađenje. BS politički uspon duguje predsedniku Milu Đukanoviću, dok je albanska koalicija takođe potpuno odana DPS-u.

Glavni odbor Bošnjačke stranke (BS) odlučio je u nedjelju u Rožajama da ta stranka ne prihvata poziv mandatara Zdravka Krivokapića o ulasku u novu vladu Crne Gore. Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović saopštio je na sjednici Glavnog odbora BS-a da oni ne mogu biti dio vlade koju će činiti tri pobjedničke koalicije, uz oštru poruku da Bošnjačka stranka (BS) treba da uradi sve što može da novoj vlasti oteža da preuzme poluge moći.

Bošnjačka stranka politički uspon duguje Đukanoviću

Novinar DAN-a Marko Vešović smatra da se odluci Bošnjačke stranke ne treba čuditi, naročito ako se ima u vidu da je u pitanju stranka koja svoj politički uspon duguje direktno Milu Đukanoviću. On pojašnjava da je u pitanju stranka koja do ulaska u vlast sa DPS-om uopšte nije ni imala neku opipljiviju podršku bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, te da je njen uticaj počeo da raste tek danom ulaska Bošnjačke stranke u vlast 2009. godine.

„Kada su oni 2009. ušli u vladu Crne Gore, njima je porastao broj birača jer su kroz uticaj u javnom sektoru uspijevali da obezbijede zapošljavanje, kredite, stipendije za obrazovanje i sve ono što je nažalost karakterisalo politički život u Crnoj Gori poslednjih dvadesetak godina. Na taj način su napravili organizovanu mrežu koja je funkcionisala na način da prvo servisira egzistencijalne potrebe funkcionera i članova BS-a, ali istovremeno i da jača politički uticaj i političku podršku te partije na samom terenu“, pojašnjava Vešović za Sputnjik.  

Nakon što je mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić uputio zvaničan zahtjev za razgovore, Vešović smatra da je predstavnicima Bošnjačke stranke postalo jasno da oni na isti način više neće moći da participiraju u novoj vladi.

„Nije sporno da Bošnjačka stranka ima određene ideološke i programske razlike sa velikim brojem konstituenata buduće vladajuće većine, ali je činjenica i da buduće razlike ne bi trebalo da predstavljaju neki veliki problem kada bi svi ti politički činioci mogli da nađu model za zajedničko funkcionisanje“, smatra Vešović.

Nema više partijskog zapošljavanja

„Oni to ne mogu jer nova vlada evidentno neće biti kao što je to bila ranija vlada DPS-a, jer neće postojati prostor za bilo kakve malverzacije, zloupotrebe, korupciju, klijentelizam, partijsko-političko zapošljavanje i sl. Mislim da BS u tom prostoru ne vidi mogućnost da nastavi sa praksom na koju je navikla i da je za njih možda bolje da u ovom trenutku ostanu van vladajuće koalicije, gdje postoji mogućnost da u nekom novom krugu i novoj političkoj raspodjeli snaga ipak postanu dio te vladajuće većine“, dodaje naš sagovornik.

Ovaj novinar ipak ukazuje da to što Bošnjačke stranke za sada neće biti u vladi, ne znači da u novoj vlasti Crne Gore neće biti predstavnika Bošnjaka.

„Ne treba isključiti mogućnost da Stranka pravde i pomirenja gospodina Hazbije Kalača, koji je takođe bošnjački političar u Crnoj Gori, bude dio nove vlade, jer je ta stranka dio koalicije Crno na bijelo, i ona je iskazala spremnost za saradnju sa novom vladom, tako da postoji realna mogućnost da bošnjački narod ipak kroz gospodina Kalača i njegove saradnike bude zastupljen u novoj vladi Crne Gore“, kaže Vešović.

Albanska lista i dalje vaga

Naš sagovornik se takođe osvrnuo i na odluku albanske koalicije Jednoglasno da odbiju poziv mandatara. Kako ističe, ta koalicija je potpuno odana DPS-u, što se može zaključiti iz saopštenja u kom su obrazložili tu odluku.

„Ali sa druge strane, imamo i činjenicu da još nije prelomila Albanska lista, koja možda čak bude dio vladajuće većine. To je lista koju predvode Nik Đeljošaj i Genci Nimanbegu i mislim da oni nisu sasvim isključili mogućnost saradnje sa novom vladom. Možda ukoliko se njihovi programski principi prihvate, Albanska lista bude jedina manjinska stranka u Crnoj Gori koja će biti dio nove vlade“, vjeruje Vešović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala