Objavljen snimak potopljene podmornice „iz izgubljene Hitlerove flote“ /video/

Pratite nasTelegramOdyssey
Podmornica U-20 iz „izgubljene flote” Adolfa Hitlera iz Trećeg rajha snimljena je na dnu Crnog mora. Video je objavio turski portal „Hurijet“.

Na snimku sa dna mora vidi se podmornica prekrivena peskom, ribarskim mrežama, morskim algama i muljem. Podmornica U-20 leži na dubini od 20 metara, a otkrili su je ronioci u blizini severne obale Turske.

„U-20 je jedna od Hitlerovih izgubljenih podmornica. Ona je svedok Drugog svetskog rata u Sakarja Karsu. Moramo sačuvati ovaj deo istorije i pretvoriti podmornicu u turističku atrakciju za ronioce“, rekao je profesor Mehmet Emin Birpinar.

 

Podmornicu trenutno ispituju ronioci, ali je neće izvlačiti na površinu.

Još u februaru 2008. godine objavljene su informacije o potopljenim nemačkim podmornicama. Naučnici su precizno odredili lokacije U-20, U-19 i U-23. Prema njihovim informacijama, U-23 se nalazi na dubini većoj od 50 metara, pet kilometara od turskog grada Agva, a U-19 se nalazi na dubini od oko 500 metara, pet kilometara od grada Zonguldak.

Podmornice su bile deo 30. flotile Krigsmarine. Tokom borbi potopljene su još tri podmornice.

Britansko izdanje „Telegraf“ nazvalo je 30. flotilu Krigsmarine „Hitlerovom izgubljenom flotom“. Društvo pomorske arheologije navelo je da su podmornice veoma značajno otkriće, jer su zapečaćene i treba ih idealno sačuvati unutra, kao jedinstvene primere tehnologije iz Drugog svetskog rata.

Podmornice su potopljene 1944. godine kada su se sovjetske trupe približile rumunskoj luci Konstanca, gde se tada nalazila glavna pomorska baza Rumunije, koja je tada bila na strani zemalja Hitlerove koalicije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala