Moskva izlazi u susret Vašingtonu: Spremna da privremeno zamrzne nuklearni arsenal

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je spremna da, zajedno sa Amerikom, preuzme na sebe obavezu zamrzavanja nuklearnih bojevih glava uz predlog da se Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) produži za godinu dana, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.
„Rusija predlaže produženje Sporazuma na jednu godinu i da istovremeno, zajedno sa SAD, preuzme na sebe političku obavezu da na dat period 'zamrzne' broj nuklearnih bojevih glava koje poseduju strane“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je preciziralo da ta pozicija može biti realizovana „strogo i isključivo uz razumevanje da 'zamrzavanje' bojevih glava neće biti praćeno nikakvim dodatni zahtevima američke strane“.

„Ukoliko taj pristup zadovolji Vašington, vreme dobijeno produžavanjem Sporazuma moći će da bude iskorišćeno za vođenje kompleksnih bilateralnih pregovora o budućoj kontroli nad raketno-nuklearnim naoružanjem uz obavezno razmatranje svih faktora, koji utiču na stratešku stabilnost“, dodao je ruski spoljnopolitički resor.

Moskva računa na zvanični odgovor Vašingtona

MIP Rusije dodaje da Moskva nije dobila od Vašingtona zvaničan odgovor na predlog ruskog predsednika Vladimira Putina da se START 3 produži na godinu dana.

„Ruska strana nije dobila zvanični odgovor Amerike na notu od 16. oktobra ove godine, u kojoj je formulisan predlog koji je izneo predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin da se aktuelni Sporazum produži godinu dana“, saopštilo je Ministarstvo i dodalo da Moskva računa na zvanični odgovor Vašingtona.

Podsetimo, savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Robert O'Brajan saopštio je ranije da predlog predsednika Rusije Vladimira Putina o produžavanju Sporazuma o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) na godinu dana bez preduslova, ali bez zamrzavanja određenog broja nuklearnih bojevih glava, nije opcija za rešavanje tog pitanja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala