Da li je kancelarija Ministarstva odbrane Rusije u Beogradu dovoljna za balans sa NATO-om

© Ministarstvo odbrane, Darimir BandaPancir S1
Pancir S1 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Otvaranje predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji, koje je najavljeno, neće predstavljati pravi balans NATO kancelariji u Beogradu. Za ravnotežu koja odražava vojnu neutralnost, trebalo bi otvoriti i sedište ODKB.

To je povodom najave otvaranja predstavništva Ministarstva odbrane Ruske Federacije u prestonici Srbije Sputnjiku izjavio general-major u penziji dr Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma.

Za balans sa NATO potreban i ODKB

„NATO ima kancelariju i prirodno bi bilo, što sam više puta zagovarao, da radi naše neutralnosti i ODKB otvori svoju kancelariju i predstavništvo u Srbiji. To bi bio pravi balans. Otvaranje kancelarije za saradnju dva ministarstva odbrane ima vojno-tehnički karakter i nikako se ne može smatrati kao paralela ili kao adekvatan balans prisustvu NATO kancelarije u našem Ministarstvu odbrane“, nedvosmislen je naš sagovornik, koji je i profesor na Vojnoj akademiji.

On veruje da će, ukoliko i dalje želimo da izgrađujemo vojnu neutralnost, u narednom periodu kod nas biti otvorena i kancelarija ODKB, vojnog saveza sa sedištem u Moskvi, nastalog na prostoru bivšeg SSSR-a, koji se bazira na bezbednosno-vojnoj saradnji, čiji bi zaposleni ovde imali isti status kao i predstavnici NATO-a.

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaAdekvatan balans kancelariji NATO u Beogradu vojno neutralne Srbije samo može da bude predstavništvo ODKB.
Da li je kancelarija Ministarstva odbrane Rusije u Beogradu dovoljna za balans sa NATO-om - Sputnik Srbija
Adekvatan balans kancelariji NATO u Beogradu vojno neutralne Srbije samo može da bude predstavništvo ODKB.

Kovač ističe da ne bi trebalo tražiti političku poruku u otvaranju predstavništva Ministarstva odbrane Ruske Federacije u Srbiji.

Po njemu, ovo je logična posledica sve intenzivnije vojno-tehničke saradnje i potrebe da se sredstva koja je Srbija nabavila u Rusiji na adekvatan način nađu u upotrebi.

Premijer Rusije Mihail Mišustin odobrio je osnivanje predstavništva Ministarstva odbrane Rusije pri Ministarstvu odbrane Srbije, sa ciljem da se srpskoj strani pomogne u rešavanju pitanja vojne i vojno-tehničke saradnje.

Kako je navedeno u tekstu sporazuma, predstavništvo će davati smernice za aktivnosti ruskih vojnih specijalista u Srbiji za pružanje pomoći u izgradnji oružanih snaga zemlje, obuci u radu, popravci i upotrebi naoružanja i vojne tehnike koju je isporučila Rusija.

„Poslednjih godina intenzivirana je, pre svega, vojno-tehnička saradnja između Ruske Federacije i Srbije. Kroz tu saradnju Srbija je opremila vojsku sa dosta novih i modernizovanih sistema, prvenstveno u vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani (PVO), počev od avijacije, PVO sistema, pa do različitih borbenih sistema kopnene vojske. Sve to ukupno donelo je novi kvalitet borbenoj gotovosti i operativnim sposobnostima Vojske Srbije“, podseća Kovač.

© Ministarstvo odbrane, Darimir BandaSistem za protivvazduhoplovnu odbranu, Pancir S1, samo je jedan deo naroružanja i vojne tehnike koji je Srbija nabavila od Rusije.
Da li je kancelarija Ministarstva odbrane Rusije u Beogradu dovoljna za balans sa NATO-om - Sputnik Srbija
Sistem za protivvazduhoplovnu odbranu, Pancir S1, samo je jedan deo naroružanja i vojne tehnike koji je Srbija nabavila od Rusije.

Konkretna pomoć vojsci

Da bi ta sredstva na adekvatan način, što pre, mogla da budu primenjena kroz operativnu upotrebu u Vojsci Srbije, neophodna je, smatra on, i tešnja saradnja, što je dovelo do toga da se u Srbiji otvara predstavništvo ruskog Ministarstva odbrane. Njegovim otvaranjem kvalitet te saradnje će se, dodaje Kovač, sigurno poboljšati i pozitivno će uticati na upotrebu i na primenu tih naših sistema i njihovo zaživljavanje u vojsci.

„Ovo je izraz konkretne, praktične potrebe i naše vojske, a i dobre volje ruske vojske i Ruske Federacije da nam izađu u susret da se ostvari ta konkretnija i neposrednija saradnja“, ocena je sagovornika Sputnjika.

Po mišljenju Kovača, ne bi trebalo ni puno vremena da predstavništvo ovde zaživi, jer su u pitanju tehnički detalji.

Zavisno od namere i potreba naše strane i mogućnosti Ruske Federacije da nam izađu u susret, do toga može da dođe relativno brzo. Stvar je, kako kaže, konkretnih dogovora da se utvrde datumi zavisno od potrebe, pripreme, izbora kadrova koji bi iz Rusije došli u Srbiju. Zato on veruje da se to može desiti u kratkom periodu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala