Gadafi jedini može da izvede Libiju iz haosa: Bliski saradnik bivšeg lidera za Sputnjik

© AFP 2023 / MICHEL GANGNELibijski vođa Moamer el Gadafi sa sinom Sejfom el Islamom u Beogradu na Samitu nesvrstanih 1989. godine
Libijski vođa Moamer el Gadafi sa sinom Sejfom el Islamom u Beogradu na Samitu nesvrstanih 1989. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sejf el Islam Gadafi jedini može da izvede Libiju iz haosa, kazao je za Sputnjik Ahmed Gadaf el Dam, rođak bivšeg libijskog vođe Moamera el Gadafija.

Ahmed Gadaf el Dam govorio je za Sputnjik o sinu bivšeg libijskog vođe, ali i razgovorima o budućnosti Libije koji su planirani u Tunisu, ovaj put pod okriljem UN.

Gadaf el Dam, koji je bio blizak saradnik Moamera el Gadafija, kaže da takvi razgovori ne mogu rešiti probleme u Libiji, jer se njihovo rešenje može naći jedino unutar zemlje.

Situacija u Libiji - Sputnik Srbija
Sukobe u Libiji pokreće naftna zamka

„Na takvim pregovorima nije zastupljeno 70 odsto Libijaca., dok neki koji učestvuju zapravo treba da budu u zatvoru. Sve što se dogodilo u libijskom konfliktu od 2011. godine je neprestani pokušaj da se Libija uvuče u još veći haos i da se zemlja podeli. Postizani su ponižavajući dogovori sa različitim zemljama koje ranije ne bi smele ni da se primaknu Libiji, a sada žele da uđu u nju i da dominiraju Afrikom“, kaže on.

On tvrdi da će se Sejf el Islam Gadafi, sin nekadašnjeg libijskog vođe, kandidovati na predsedničkim izborima.

„Sejf el Islam je trenutno jedini kandidat koji može da ponudi realan plan za izlazak iz haosa i spreman je da u tom smeru vodi zemlju. Siguran sam da će većina Libijaca podržati njegovu kandidaturu. Verujem da svaki građanin zna šta se zaista dešava u političkoj areni Libije“, dodaje Gadaf el Dam.

Navodi da će zatražiti od američkih vlasti da ispitaju ulogu Hilari Klinton u Libiji posle njenih mejlova koji su „procurili“ u javnost, ali i da se ispita legalnost rezolucija UN o Libiji, koje su, kako kaže, usvojene pod američkim uticajem.

Sejf el Islam Gadafi
Gadafi jedini može da izvede Libiju iz haosa: Bliski saradnik bivšeg lidera za Sputnjik - Sputnik Srbija
Sejf el Islam Gadafi

„Spremamo tužbu protiv Hilari Klinton pred američkim pravosuđem. Jasno je da pravni proces neće vratiti mrtve niti normalno funkcionisanje države. Samo želimo da svi znaju kako su na ciničan način tretirali našu zemlju i da su NATO i Savet bezbednosti UN bili umešani u to ubistvo. Takođe, zahtevao izvinjenje i nadoknadu štete za ono šta se desilo 2011. godine, sva dokumenta su objavljena, nema šta da se krije, svet ima pravo da zna istinu“, kaže el Dam, aludirajući na ubistvo Moamera el Gadafija koji je likvidiran 2011. godine.

Kada su u pitanju razgovori u Tunisu, koji predstoje, el Dam kaže da je Narodni front slobode Libije, koji predvodi Gadafi mlađi, spreman da učestvuje u svim razgovorima, ali da međunarodna zajednica nije spremna da razgovara sa onima koji mogu da reše libijske probleme.

Situacija u Libiji - Sputnik Srbija
Libija: Svet pozdravlja inicijativu o prekidu vatre, domaći akteri o uslovima za realizaciju

„Radimo na ujedinjenju parlamenta i državnih institucija. Sejf el Islam se slobodno kreće državom, razgovara sa predstavnicima različitih plemena. Libija je trenutno okupirana i ulazak u političku arenu sa kolaboracionistima je besmislen. Kad vreme dođe, on će izaći u javnost“, navodi on.

O navodima da bi Sirt i Jufra mogli da uđu u tzv. „zelenu zonu“, el Dam navodi da je suština u tome da „zelene zone čuvaju Amerikanci ili drugi strani vojnici“.

„U tom regionu su locirana najveća naftna polja, što znači ništa drugo nego kompletnu kontrolu nad libijskim prirodnim resursima. To je direktna okupacija, a mi smo se uvek protivili tome“; zaključuje Gadaf el Dam.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala