Teheran: Zajedno sa Moskvom modernizujemo avijaciju

© AP Photo / Sajjad SafariIranski avion leti pored naftnog tankera za vreme manevara u Omanskom zalivu
Iranski avion leti pored naftnog tankera za vreme manevara u Omanskom zalivu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teheran i Moskva sarađuju po pitanju razvoja iranske avijacije, između zemalja su već postignuti neki dogovori na tom polju, izjavio je minisar odbrane Irana Amir Hatami.
„Imamo važne dogovore sa Rusijom u cilju razvoja iranskog Ratnog vazduhoplovstva“, rekao je on, a prenela agencija „ISNA“.

Ministar je precizirao da Iran „ima sporazume o vojnoj saradnji sa Rusijom i Kinom u novoj fazi nakon ukidanja embarga na oružje prema Teheranu“.

Istovremeno, Hatami je istakao da „Iran ni u kom slučaju ne želi trku u naoružanju, koja će pretvoriti region u bure baruta“.

„Spremni smo da potpišemo vojni sporazum sa zemljama Persijskog zaliva radi uspostavljanja regionalne stabilnosti“, dodao je.

Embargo na isporuke Iranu, kao i izvoz konvencionalnog oružja iz te zemlje, istekao je u nedelju, u 18. oktobra. Tada je navršeno tačno pet godina od stupanja na snagu Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za iranski nuklearni program i rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 2231, usvojene radi njegove podrške, čime je utvrđen odgovarajući vremenski period ograničenja.

Teheran - Sputnik Srbija
Iran: Od danas možemo da kupujemo i prodajemo oružje

Podsetimo, SAD su izašle iz tog Sporazuma, a u septembru ove godine američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da su sankcije Saveta bezbednosti UN protiv Irana ponovo stupile na snagu, uprkos tome da se u Organizaciji ne slažu sa tim.

Zemljama, koje ne budu poštovale „obaveze“ u cilju realizacije sankcijaPompeo je zapretio „posledicama“. Nakon toga je predsednik SAD Donald Tramp potpisao ukaz o uvođenju oštrih ekonomskih sankcija protiv onih koji budu učestvovali u isporukama nenuklearnog oružja Iranu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala