SAD optužile šestoro Rusa za hakerske napade na Olimpijadu u Pjongčangu i izbore u Francuskoj

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaHaker
Haker - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američko Ministarstvo pravde optužilo je šestoricu državljana Rusije za umešanost u seriju hakerskih napada i širenje malvera čiji je cilj napad na infrastrukturu drugih zemalja i izbore u interesu Rusije, javila je televizija „Ej-Bi-Si njuz“ pozivajući se na tekst optužnice.

U optužnici se konkretno optužuje šest navodnih hakera za učestvovanje u računarskim upadima „čiji je cilj bila podrška naporima Vlade Rusije da podrije, izvrši odmazdu ili na drugi način destabilizujeUkrajinu, Gruziju, izbore u Francuskoj i Olimpijske igre 2018. u Pjongčangu i međunarodne napore da se Rusija smatra odgovornom za upotrebu nervnog agensa „Novičok“ na stranoj teritoriji.  

Predstavnik američkog Ministarstva dodao je da su opštuženi „aktuelni i bivši oficiri Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU)“.

Neki od malvera koji su hakeri primenili su „Kildisk“, „Indastrojer“ i „Not Petja“, koji su prouzrokovali gubitak od gotovo milijardu dolara za tri žrtve navedene u optužnici, uključujući zdravstveni sistem i proizvođača lekova.

Rusija je više puta negirala optužbe za pokušaje uticanja na demokratske procese u različitim zemljama, a portparol ruskog predsednika nazvao ih je „apsolutno neosnovanim“. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavljivao je da ne postoje dokazi koji to potkrepljuju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala