Narodne straže danas odbranile Sinjajevinu od Vojske Crne Gore – bitka nije završena

Pratite nasTelegramOdyssey
Crnogorska vojska nije se danas pojavila na najavljenoj vojnoj vežbi koja je trebalo da bude održana na planini Sinjajevini, a narodne straže ostaju do daljnjeg.

Ovo kaže Milan Sekulović iz Građanske inicijative „Sačuvajmo Sinjajevinu“.

„Sve što se desilo od najavljenog dolaska vojske je par nadletanja helikopterima iznad građana koji su bili okupljeni na lokalitetu Margita, početnoj poziciji tog navodnog vojnog poligona na Sinjajevini. Vojska nije izašla iz kasarne u Kolašinu. Narod ostaje na stražama da čuva planinu sve dok se vojska ne povuče i ne odloži vežbu, odnosno dok trajno ne odloži sva gađanja i sve vojne intervencije na Sinjajevini“, kaže on.

Narodne straže čuvaju Sinjajevinu od vojne vežbe

Sekulović današnji dan naziva malom pobedom, ali napominje da ne želi da stvara pobednike i poražene.

„Ipak je to naša vojska. Ne želimo da porazimo našu vojsku jer bismo tako porazili sami sebe. To su sve naši ljudi. jedno što želimo je da naša vojska, narodna vojska radi u interesu naroda, a ne u interesu bahatosti jednog ministra ili bahatosti jedne vlasti“, napominje Sekulović.

Podsećamo, nekoliko desetina meštana, eko-aktivista, planinara i ljubitelja prirode koji se protive održavanju vojnih vežbi na Sinjajevini provelo je noć na minus tri stepena Celzijusovih na ovoj planini.

Odbrana uz gusle i vatru

Oni su se uz gusle i vatru smestili na lokaciji Margita, na kojoj je predviđeno gađanje minobacačima.

Kako bi predupredili eventualne nesuglasice, ali i to da njihova borba za planinu dobije političku dimenziju pozvali su sve koji dolaze da to čine bez ikakvih političkih i verskih obeležja.

Ministarstvo odbrane Crne Gore za danas je najavilo početak vojne vežbe na Sinjajevini.

Podršku zaštiti planine od vojnih vežbi nedavno su pružili i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije i mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić.

Kako je navedeno u saopštenju Eparhije budimljansko-nikšićke, vladika Joanikije je izjavio da će, ukoliko ta vežba bude izvedena, ugroziti jedinstvenu prirodnu sredinu, dok je Krivokapić rekao da najavljena vežba vojske predstavlja akciju protivnu opštem dobru i javnom interesu Crne Gore.

Borba za Sinjajevinu započela je od trenutka kada je vojska najavila održavanje vojnih vežbi od 19. do 23. oktobra. Mnogobrojna udruženja i ekološki aktivisti, stražareći na planini, pokušavaju da odbrane ekološki biser Crne Gore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala