Kako su se prištinski političari dočepali kosovske zemlje za male pare

Pratite nas
Bivši predsednik Odbora agencije za privatizaciju na Kosovu i Metohiji Bljerim Redža tvrdi da je zemljište u vlasništvu tzv. države Kosovo gotovo besplatno. Prema navodima medija, prištinski političari kupovali su zemljište po neverovatno niskim cenama.

Prema njegovim navodima, pet hiljada hektara državnog zemljišta prodato je za samo jedan evro po aru agenciji za privatizaciju na KiM, a privatizacija zemljišta po veoma niskoj ceni je upravo i razlog za Redžinu ostavku.

„Pet hiljada hektara zemlje prodato je za jedan evro po aru. Protivio sam se ovom procesu privatizacije po ovako niskoj ceni, dok su mi članovi odbora rekli — da li boli zemlja Kosovo? Ovo je bio jedan od razloga moje ostavke“, izjavio je Redža.

„Gazeta ekspres“ piše da je, na osnovu prijave imovine agenciji za borbu protiv korupcije, jedan od prištinskih zvaničnika koji je kupio zemljište u procesu privatizacije po ovim cenama i bivši premijer Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je prijavio posed brdskog zemljišta od 200 hektara kupljen u privatizaciji 2009. godine u iznosu od 75 hiljada evra, što je 3 evra i 75 centi po aru.

Haradinaj je svoju imovinu prijavio dok je bio premijer privremenih institucija u Prištini.

Ostale nekretnine koje pripadaju lideru ABK, uključuju još 21,50 ari zemljišta, 950 kvadratnih metara stambenih objekata, 800 kvadratnih metara porodičnih kuća i 213 kvadratnih metara stanova.

Haradinaj je u martu 2016. rekao da je zemljište od 200 hektara otkupljeno.

Otkupili smo našu zemlju. Zemljište otkupljeno u procesu privatizacije vlasništvo je stanovnika Glođana, brdovito zemljište, nacionalizovano ili oduzeto bez ikakve nadoknade od strane države Srbije. Zapravo, to nije hiljadu hektara, ali je 200 hektara koje smo kupili uz sve postupke i norme privatizacije. Naravno, jedini epilog uzete imovine može biti njen povratak, a ne kupovina po drugi put“, kazao je Haradinaj.

Osim njega, još jedan komandant OVK kupio je zemljište od agencije za privatizaciju na KiM.

Reč je o Ramuševom rođaku Nasimu Haradinaju, koji je u svojoj izjavi o imovini otkrio da je 2004. godine privatizacijom kupio 220 hektara zemlje.

Nasim Haradinaj je ove hektare zemljišta prikazao kao deo nekretnina koje vrede 3 miliona 300 hiljada evra, prenosi „Gazeta ekspres“.

Međutim, nije poznato da li je to vrednost po kojoj je Haradinaj kupio državno zemljište, ili iznos kojim Nasim Haradinaj procenjuje celokupnu imovinu kupljenu 2004. godine, prenosi „Kosovo onlajn“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala