Gugl i Fejsbuk pomogli FBI u istrazi protiv „ruskih“ sajber napada

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaDruštvena mreža Fejsbuk
Društvena mreža Fejsbuk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke korporacije „Gugl“, „Fejsbuk“ i „Tviter“ pomogle su američkim obaveštajnim agencijama u istrazi sajber napada pomoću virusa NotPetja, za koje su optuženi državljani Rusije, izjavio je zamenik direktora FBI Dejvid Boudič.
„Takođe želimo da se zahvalimo tehnološkim gigantima – ‘Guglu’, ‘Sisku’, ‘Fejsbuku’ i ‘Tviteru’ – za pomoć u ovoj istrazi. Sve češće radimo sa našim privatnim sektorom privrede“, saopštio je Boudič tokom brifinga.

Američko Ministarstvo pravde optužilo je ranije danas šestoricu državljana Rusije za umešanost u seriju hakerskih napada i širenje malvera čiji je cilj napad na infrastrukturu drugih zemalja i izbore u interesu Rusije. Sjedinjene Američke Države smatraju da su optuženi pripadnici GRU. Ministarstvo pravde procenilo je gubitke od virusa tri američke kompanije na više od milijardu dolara.

Rusija je više puta negirala optužbe za pokušaje uticanja na demokratske procese u različitim zemljama, a portparol ruskog predsednika nazvao ih je „apsolutno neosnovanim“. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavljivao je da ne postoje dokazi koji to potkrepljuju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala