Evropski festival animiranog filma „Balkanima“ od 20. do 25. oktobra

© Foto : Balkanima promoFilm „Hendmejd" Mine Cvetinović
Film „Hendmejd Mine Cvetinović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski festival animiranog filma „Balkanima“ biće održan od 20. do 25. oktobra u Dom kulture „Studentski grad“ i onlajn na sajtu manifestacije.

Biće prikazano ukupno 120 filmova iz Poljske, Mađarske, Estonije, Portugalije, Rumunije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Češke, Velike Britanije, Srbije, Nemačke, Bugarske, Belgije, Španije, Bosne i Hercegovine, Turske, Italije, Rusije, Ukrajine i Švajcarske.

Od 20. do 24. oktobra odvijaće se glavni takmičarski program i takmičarski program studentskih filmova.

U subotu, 24. oktobra, biće prikazani domaći filmovi u takmičarskom programu, a za nedelju, 25. oktobar, organizatori su najavili takmičarski program animiranih filmova za decu i panoramu evropske animacije.

© Foto : Balkanima promo„Dnevnik od blata“ Vuka Palibrka
Evropski festival animiranog filma „Balkanima“ od 20. do 25. oktobra - Sputnik Srbija
„Dnevnik od blata“ Vuka Palibrka

U okviru 17. „Balkanime“ biće prikazano 14 domaćih ostvarenja: sedam autorskih i sedam studentskih filmova.

Publika će imati priliku da pogleda filmove: „Trkija“ Marije Vulić, „Svetlosti i senke“ Rastka Ćirića, „Dnevnik od blata“ Vuka Palibrka, „Hronika jednog putovanja“ Steve Živkova, „Starac i kutija“ Miroslava Jelića, „Hendmejd“ Mine Cvetinović i „Bezizlaz #8“ Filipa Markovinovića.

Pored nagrade za najbolji autorski, studentski i dečji film, žiri će dodeliti i odnedavno uvedenu nagradu za najbolji domaći animirani film, zahvaljujući Filmskom centru Srbije.

Svaki festivalski dan otvara po jedan domaći film, a prvog dana festivala biće prikazano i najnovije ostvarenje čuvenog poljskog autora Pjotra Dumale „Poslednja večera“.

O najboljim autorskim filmovima festivala odlučivaće žiri u sastavu Jelena Milunović, Igor Ćorić i Ana Nedeljković, dok će najbolje studentske filmove izabrati Margareta Jelić, slikarka i vizuelna umetnica, Uroš Krčadinac, digitalni umetnik, programer i edukator, i Marina Kecman, profesorka animacije i vizuelna umetnica.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Onlajn program biće dostupan sat vremena nakon projekcije u bioskopskoj sali Doma kulture „Studentski grad“.

Festival „Balkanima“ je osnovan 2004. godine u Dom kulture „Studentski grad“ na inicijativu prof. Nikole Majdaka (1927-2013), prvog umetničkog direktora festivala.

Misija „Balkanime“ je promocija autorskog animiranog filma, domaće produkcije i produkcije regiona, saradnja i razmena programa u regionu i sa evropskim centrima i obuka mladih autora i studenata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala