Da li je morska voda spas za opstanak čovečanstva

CC0 / / Mrtvo more
Mrtvo more - Sputnik Srbija
Pratite nas
Verovatno niste znali kako je najveći svetski proizvođač desalinizirane vode Saudijska Arabija. Ako ste i znali, ne znate da se jedan nemali deo sveta vodom snabdeva upravo na takav način.

Taj postupak koji se zove odsoljavanje delimično je ili potpuno uklanjanje otopljenih soli iz morske ili bratične vode. Delimična desalinizacija dovoljna je za dobijanje pitke vode i vode za različite primene u industriji i za poljoprivredne svrhe. Potpuna desalinizacija nužna je za spremanje kotlovske vode za parna energetska postrojenja (termoelektrana, nuklearna elektrana), piše Večernji list.

Ko se sve snabdeva vodom iz mora, a ko vodom iz kišnice 

Reč je o postupku o čijem rezultatu trenutno zavisi dostupnost vode za jedan posto svetskog stanovništva, dakle 70 miliona. No, Ujedinjene nacije očekuju da će se 14 posto svetske populacije susresti s oskudicom vode do 2025. godine. Tako je očito da će desalinizacija biti sve važniji izbor dobijanja pitke vode u pojedinim regijama u svetu. Poput, recimo, Australije koja većim delom u snabdevanju vodom zavisi i od prikupljanja kišnice. Još je učestaliji taj proces u Kuvajtu, gde se potrebe za vodom pokrivaju u celosti desalinizacijom, što je po proporciji najviše u svetu. Takav postupak je čest i u Izraelu, gde se u pogonima u Haderi, Palmahima, Aškelona i Soreka vrši desalnizacija, kojom se za cenu manju od 40 centi dobija jedan kubik vode. U Singapuru od 2006. godine isti proces daje vodu za cenu od 49 centi za kubik.

U Evropi je Španija podigla prvi pogon za desalinizaciju, i to pre gotovo 40 godina, pa je danas najveći korisnik tako dobijene vode u zapadnom svetu, a od toga su razvili i poslovnu granu s kompanijama koje slične pogone podižu u Indiji, na Bliskom istoku i Severnoj Americi.

„Rojters“ je pre nekoliko dana objavio priču o podizanju najvećeg svetskog pogona za proizvodnju desalinizirane vode u Saudijskoj Arabiji, koja je i najveći svetski proizvođač tako dobijene vode, na koju otpada 22 posto svetske proizvodnje. No, agencija napominje kako je zbog toga ta zemlja i najveći „proizvođač“ otpada koji je nusproizvod ove energetski vrlo zahtevne industrije, a lokalni naučnici to pokušavaju da promene.

Tamo postoji i vladin institut koji se bavi samo desalinizacijom, a Ahmed el Amoudi, njegov šef, gleda budućnost u kojoj se proces odvija uz dobijanje soli natrijum-hlorida, magnezijuma i kalcijuma, koji dolaze iz morske vode uz čistu, a ne bi bilo visokoslane otpadne vode, koju zovemo salamurom, a koju bi onda morali da ispuštamo natrag u more.

„Ekstrakcijom minerala možemo imati koristi od mora i njegovih blaga“, rekao je Amoudi.

Salamura škodi moru

On inače radi i za vladinu kompaniju „Saline Water Conversion Corporation, SWCC“, za koju se navodi kako proizvodi 69 posto saudijske desalinizirane vode. U vlasništvu te kompanije je i nekoliko patenata na tehnologije kojima se izvlače minerali i drugi sastojci iz morske vode.

Ispuštanje salamure u more može naškoditi morskim ekosistemima. Studija koju su poduprli Ujedinjene nacije prošle je godine zaključila kako na svaku litru čiste vode dobijene desalinizacijom otpada litar i po salamure. U svetu danas postoji čak 16.000 pogona za desalinizaciju. Novi veliki pogon u Džubajlu, najveći u svetu, dnevno može proizvesti 1,4 miliona kubika čiste vode, no i ovde se događa da se salamura kao nusproizvod izbacuje u Persijski zaliv. SWCC je objavio kako je kompletirao sedam novih pogona za desalinizaciju, čime je brojka njihovih fabrika u Saudijskoj Arabiji narasla na 33. Nekoliko pogona je i u privatnim rukama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala