Čuvari Sinjajevine čekaju vojsku koja danas stiže

Pratite nasTelegramOdyssey
Ministarstvo odbrane za danas je najavilo početak vojne vežbe na Sinjajevini, gde ih čekaju meštani koji se tome protive, eko-aktivisti, planinari, ljubitelji prirode...Oni su i minulu noć proveli na Savinim vodama, na lokaciji Margita, na kojoj je predviđeno gađanje minobacačima.

Kako bi predupredili eventualne nesuglasice, ali i to da njihova borba za planinu dobije političku dimenziju, iz Građanske inicijative “Sačuvajmo Sinjajevinu” pozvali su sve koji dolaze da to čine bez ikakvih političkih i verskih obeležja.

Sinoć su im se pridružili i čuvari Bukovice, koji su “preuzeli stražu”. Tokom dana, branitelje Sinjajevine posetilo je više desetina građana iz nekoliko opština.

Dan su proveli uz vatru, razgovarajući o mogućnostima koje ta planina pruža stočarima, sakupljačima lekovitog bilja, turistima, ali i svim građanima Crne Gore.

Tokom dana, pojedini članovi jedne od grupa građana koja je došla da pruži podršku, insistirali su da se na mestu gde se bije bitka za Sinjajevinu vijori crnogorska trobojka, što su čuvari te planine odbili, objašnjavajući da je zaštita pašnjaka ekološka priča, prenose Vijesti.

Nepunih pola sata oko kampa u kom su čuvari planine, bile su istaknute državna i stara crnogorska zastava, nakon čega je preovladao razum i ostali su istaknuti samo transparenti kojima se traži zaštita planine.

Kako bi predupredili eventualne nesuglasice, ali i to da njihova borba za planinu dobije političku dimenziju, iz Građanske inicijative “Sačuvajmo Sinjajevinu” pozvali su juče sve koji dolaze da to čine bez ikakvih političkih i verskih obilježja.

“Okupila nas je planina i ona je naš glavni cilj. Kada dobijemo ovu borbu biće vremena da razvijemo barjake. Dobrodošli na Sinjajevinu da složno branimo planinu”, poručili su.

Petar Glomazić iz te GI tokom dana okupljenima je pričao o značaju zaštite Sinjajevine ne samo za ljude koji na toj planini napasaju stoku, već i zbog vrednih, a još neistraženih arheoloških nalazišta.

Stočari sa Sinjajevine sinoć su ponovili da sa planine neće otići dok ne dočekaju, a kako su kazali, nadaju se i isprate vojsku.

“Nadamo se da će pobediti razum, a ne inat odlazećeg ministra Predraga Boškovića. Od kada je borba za Sinjajevinu počela on pokušava da nas etiketira kao državne neprijatelje koji se bore protiv napretka vojske, što je neistina. Mi na ovom mestu branimo Crnu Goru od njenih neprijatelja, a neprijatelj je onaj ko želi da je uništi”, kazao je Aleksandar Milatović iz GI “Sačuvajmo Sinjajevinu”.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala