Crnogorski ministar odbrane: Sinjajevini više štete nanose oni koji protestuju, nego vojna vežba

© Foto : Jutjub / Ministarstvo odbrane Crne GorePredrag Bošković, ministar odbrane Crne Gore
Predrag Bošković, ministar odbrane Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uništavanju ekologije na Sinjajevini će više doprineti građani koji protestuju, sa sečom i paljenjem drva, nego što će Vojska Crne Gore uraditi za pet dana vežbi, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković.

"Sigurno se nećemo sukobljavati sa građanima, jer ono što radimo je isključivo za dobro svih. Ako žele, uvek se možemo sastati, ukrstiti argumente i dogovoriti se na bazi činjenica. I da im pokažemo da je ovo što oni rade na Sinjajevini veće uništavanje ekologije, ovoliko posečenih i zapaljenih drva, nego što će Vojska Crne Gore uraditi u jednom petodnevnom periodu", rekao je Bošković u Dnevniku TVCG.

Bošković je kazao da je krajem septembra prošle godine već održana vojna vežba na Sinjajevini i da tada nije, kako je rekao, bilo nikakvih protesta.

"Sve relevantne studije u Crnoj Gori i regionu su potvrdile da ovaj tip vojnih vežbi sa ovim naoružanjem i ovom municijom ne može da uruši ili oteža bilo kakvu ekološku situaciju na tom lokalitetu", ocenio je on.

Mnogo veći vojni kapaciteti ne mogu uticati na životnu sredinu tog područja, naveo je Bošković i podsetio da je Vlada, na bazi tog mišljenja, donela odluku o izboru tog lokaliteta za vojno strelište.

"I tada nikakvog protesta nije bilo, ali sada su stvari drugačije, umešala se politika", kazao je on.

Ministar odbrane tvrdi da je nemoguće takav tip vojne vežbe izvoditi na lokacijama u blizini Nikšića i kod Bjelopavlića, kao što je predlagao lider GP URA Dritan Abazović.

"Ne znam da li su oni koji su predlagali neke nove lokalitete u prethodnih par dana, uopšte svjesni o čemu govore i na koji način, da li su dezinformisani ili su zlonamerni u svojim tvrdnjama", ocenio je Bošković.

Ta vojna vežba, kako naglašava, nije hir ni aktuelnog ministra niti bilo koga iz Vojske Crne Gore, već aktivnost planirana pre više od godinu. Bitno je, kaže, napomenuti da je nemoguće imati Vojsku Crne Gore bez vojno-strelišnog poligona na  teritoriji države.

"Iskreno se nadam da će svi, bez obzira na sve politikantske tvrdnje, kada sagledaju argumente uvideti da je ovo što je Vojska Crne Gore uradila jedino održivo na duži rok", rekao je Bošković.

On je odbacio tvrdnje da postoje bilo kakve koruptivne radnje u vezi sa Sinjajevinom. Vojna vežba je, kaže, već počela pripremnim aktivnostima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala