Predsednik Jermenije: Turska želi da stavi pod svoju kontrolu sve naftovode i gasovode na Kavkazu

© AFP 2023 / RIZA OZELGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Jerevanu smatraju da Turska, kao učesnica u konfliktu u Karabahu, pokušava da preuzme kontrolu nad isporukama energenata iz Kaspijskog mora u Evropu, rekao je predsednik Jermenije Armen Sarkisjan u intervjuu „Komersantu“.

Sarkistjan je ukazao da, „ako se pogledaju azerbejdžansko-turski ciljevi, očigledno je da se ne radi samo o Karabahu“.

„Turska je tamo, jer želi da kontroliše ove puteve (isporuka nafte i gasa). Što duže bude trajao konflikt, veće će biti prisustvo Turske u Azerbejdžanu. To će menjati i regionalnu geopolitiku. Turska postaje sused Rusije sa kojom će ona tada imati kopnenu granicu. Turska će kontrolisati naftovode i gasovode koji vode u Evropu“, objasnio je predsednik Jermenije.

Po njegovim rečima, „to će značiti da će Turska imati ogroman uticaj na energetsku bezbednost Evrope“.

„Ona će još imati ogroman uticaj na Centralnu Aziju i Kaspijski region, jer deo gasa i nafte prolazi tuda. Tj, ona će se naći na sredini i odlučivaće: ako hoću, propustiću vašu naftu, a ako neću - neću. Ili će govoriti Evropljanima: Ako se budete lepo ponašali, uradiću sve da taj gas i nafta dođu do vas. Tj, Turska će kontrolisati gas i naftu koje ona ne poseduje. Ona je ranije bila kupac, a sada će biti kontrolor“, izjavio je Sarkisjan.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala