Čak i ako je albanski lobi drsko izmislio Bajdenovu viziju za Kosovo — u pravu su

Džo Bajden tokom posete Kosovu
Džo Bajden tokom posete Kosovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dokument koji je objavio albansko-američki list „Ilirija“, u kome je kandidat demokrata za predsednika SAD Džo Bajden, navodno, predstavio svoju viziju Kosova i Albanije, po rečima politikologa Aleksandar Pavića ne samo da liči na Bajdenove stavove, već se podudara i sa rečima koje je on ranije izgovorio vezano za Kosovo.

Glavni urednik ovog lista Ruben Avdžiju tvrdi da je dokument dobijen iz Bajdenovog izbornog štaba i dodaje da je serija sličnih pisama sa istog mesta poslata i na adresu drugih etničkih zajednica, kao i da izborni štab demokrata do sada nije demantovao validnost dokumenta.

Bajdenovi stavovi o Kosovu jasni odavno

Pavić kaže da ne želi da ulazi u verodostojnost teksta, ali ističe da svaka reč koja je napisana u dokumentu, jeste stav iza koga Bajden stoji.

​„I ne samo to. Iz komentara koje je iznosio, a vezani su za Trampov pristup rešavanju kosovskog pitanja, vidi se sličnost njegovih reči i objavljenog dokumenta, kada je u pitanju Kosovo i Metohija“, kaže Pavić.

Zašto se baš sada ovo pismo plasira i to u albanskim medijima, možemo samo da nagađamo, kao i o tome da li je autentično ili ne, kaže Pavić.

„Ako je sve fejk, to znači da je albanski lobi toliko drzak, da čak sme i da falsifikuje ovako nešto. S druge strane, može lako da bude i da je ovo dokument koji Bajdenova ekipa nije htela da pusti javno, već je želela da samo procirkuliše među albanskom zajednicom u Americi. I to pre svega u onim finansijskim redovima koji nesumnjivo novčano podupiru ovu kampanju“, uveren je naš sagovornik.

Ucena i reket

Na pitanje da li su javnim objavljivanjem dokumenta Albanci želeli da se osiguraju da će Bajden uraditi sve što je navedeno u njemu, pa ga tako ga faktički „ucenili“, Pavić odgovara:

„Ne bi me začudilo da Albanci imaju sa čim da ucene Bajdena i da su mu faktički dali do znanja na ovaj način ’imamo te i od tebe ovo očekujemo‘. A može i da se desi da on njih malo ’reketira‘, da bi dali još para pre izbora kako bi realizovao navedeno. U svakom slučaju, ovo ne može da otera nijednog Bajdenovog glasača. Ne može da mu šteti, već samo da učvrsti njegovu podršku unutar albanske zajednice, a posebno među finansijerima“, uveren je Pavić.

On dodaje da kako god da se okrene, sve liči na „kucanje na otvorena vrata“, jer u ovom dokumentu nema ničega rečenog što Bajden sam nije izrekao. A on se ničega nije odrekao, niti se ikada ogradio od svoje politike prema Kosovu, pa ni od huškanja na bombardovanje 1999.

„Dakle, oni nisu ništa novo izneli i ne verujem da bi Bajden bežao da sve to sam i javno kaže, to jest, ponovi“, uveren je Pavić.

Kosovo je globalna tema i međunarodni presedan

Sama činjenica da se Kosovo povremeno nađe i u top temama u američkoj predsedničkoj kampanji, za Pavića nije iznenađenje.

„Mi inače potcenjujemo našu važnost u svetu. Kosovo je kao i Srebrenica postalo globalna priča i nešto što je vrlo bitno. Ono je u međunarodnim odnosima postalo jedan od glavnih presedana za američko-natovske humanitarne intervencije. Druga stavka je pokušaj ozakonjenja takve tvorevine. KiM je jedno od stubova pravljenja tog novog svetskog poretka. I u svemu tome se pojavi Tramp koji nije interesno i politički vezan za Kosovo, iako mu je bio potreban spoljnopolitički uspeh i on ga je našao u Kosovu i Metohiji“, objašnjava Pavić.

U dokumentu koji je izašao u albanskom listu „Ilirija“, osim što se navodi da je Bajden bio uz Kosovo još od ranih devedesetih, pa nadalje u svim aktivnostima, između ostalog piše i da će Bajden preokrenuti neuravnoteženi pristup Trampove administracije prema Kosovu i Srbiji, „vraćajući pravičnost u odnosima i radeći na većoj saradnji“.

Bajden je, navodno, obećao da će raditi u partnerstvu sa EU na revitalizaciji dijaloga između Kosova i Srbije, s ciljem omogućavanja „stabilizujućeg, pravednog i sveobuhvatnog poravnanja između dve zemlje, koji poštuje teritorijalni integritet Kosova i postiže puno međusobno priznavanje“…

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala