Bugarski mediji: Zemlja ima mnogo planova za naoružavanje, pitanje je da li ima novca

CC BY 2.0 / MSgt Rob Wieland / Flickr / Američki vojni avion F-16 "Vajper"
Američki vojni avion F-16 Vajper - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dve serije američkih aviona F-16, nova oklopna vozila, radari i patrolni brodovi, podrška starim sovjetskim tenkovima T-72, lovcima MiG-29, jurišnim avionima Su-25, planovi za kupovinu podmornica i dronova, povećanje vojnih plata, to su vesti bugarskog Ministarstva odbrane poslednjih godina, piše bugarski sajt „Mediapul“.

„Treća vlada Bojka Borisova započela je veliki razvoj investicionog programa oružanih snaga, programa kakav Bugarska već decenijama ne pamti. U tome ne bi bilo ništa loše sve dok se zasniva na jasnim proračunima i planovima. Sve sa ciljem da se ne ponovi slučaj najskuplje nabavke u vojsci, kupovine helikoptera „Kugar“, koji su zbog nedostatka sredstava proveli u hangarima“, navodi izdanje.

Ako se ostvare svi planovi, Bugarska će u narednim godinama morati da izdvoji najmanje dva procenta BDP-a za vojsku, kako zahteva NATO. Pored plaćanja naručene tehnike, biće potrebno izdvojiti sredstva za izgradnju potrebne infrastrukture i održavanje nove opreme.

Za sklapanje tako velikog broja ugovora potrebno je da nekoliko narednih vlada ima odbranu kao glavni prioritet. U suprotnom, postoji opasnost da će Bugarska morati da otkaže narudžbine, što je uvek skupo, navodi se u saopštenju.

Američki vojni avion F-35A Lajtning II  - Sputnik Srbija
Predsednik Bugarske: Potrebna nam je cela eskadrila američkih aviona

Podsetimo, prošlog leta Bugarska je od Sjedinjenih Američkih Država kupila osam lovaca F-16 u vrednosti od skoro 1,26 milijardi dolara, koji će ući u upotrebu 2023. i 2024. godine.

Ministar odbrane Krasimir Karakačanov nedavno je najavio da je zemlja zainteresovana za kupovinu narednih osam aviona, ali će ih ovog puta platiti na rate. U SAD su naglasili da će moći da isporuče svih 16 lovaca 2024. godine, ako se ugovor za drugu seriju zaključi u roku od godinu dana. Ostali uslovi mogućeg dogovora još uvek nisu poznati.

Drugi veliki projekat je kupovina dva patrolna broda. Na tenderu za izgradnju je pobedila nemačka kompanija „Lurse verf Gmbh“ uz učešće bugarskog izvođača, cena će biti oko 571 milion dolara.

Dva američka lovca F-16 Fajting falkon lete iznad Aljaske - Sputnik Srbija
Bugarski ministar odbrane: U Bugarskoj nema pilota koji je protiv nabavke američkog lovca F-16

Ministarstvo odbrane razmatra predloge multinacionalne kompanije „Dženeral dajnamiks“ i finske kompanije „Patria“ za kupovinu oklopnih vozila. Predlozi kompanija, međutim, premašuju planove Bugarske zbog vrednosti od 835 miliona dolara. Ministarstvo odbrane, prema navodima „Mediapula“, priznaje da bi ugovor mogao da propadne.

Bugarska je između 2006. i 2020. godine zaključila sporazume sa Rusijom o kupovini aviona MiG-29, u vrednosti oko 157 miliona dolara, i sa Belorusijom o remontu aviona Su-25 u vrednosti oko 46 miliona dolara.

Francuski helikopteri „Kugar“ Bugarskoj su isporučeni u periodu 2006-2010. godine, a italijanski avioni „Spartan“ u periodu 2007-2011. godine. Zbog skupog održavanja samo četiri od 12 helikoptera „Kugar“ je letelo, a od tri aviona „Spartan“ samo jedan je leteo tokom 2017. godine, dok je početkom 2018. godine i on prestao da se koristi zbog nedostatka sredstava za održavanje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala