Brnabić: ZSO mora da se formira

© AP Photo / Thanassis StavrakisAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da pitanje Kosova i Metohije i odnos sa Prištinom ostaje jedan od najvećih izazova i za pitanje bezbednosti zemlje.

Naglasila je da je Srbija implemetirala sve dogovoreno u Briselu i poručila da Zajednica srpskih opština (ZSO), što je obaveza Prištine, mora biti formirana onako kako je dogovoreno, a ne kao nevladina organizacija.

Brnabić je gostujuću na TV Pink, navela da oko ZSO nema daljeg dijaloga, te da je razočaravajuće što je EU, koja je, kako je naglasila, strateški cilj i nove vlade Srbije, dozvolila da ZSO ne bude formirana ni sedam godina od kada je dogovorena.

Kako je dodala, civilizacijska je norma i crvena linija da ako nešto ispregovarate i potpišete, to onda i implementirate.

Brnabić je naglasila da pitanje KiM ostaje par ekselans pitanje za bezbednost Srbije, kako se ne bi dogodilo "da jedan dan neko, namerno ili slučajno, provokacijom napravi situaciju da imamo oružani sukob", kao u slučaju Nagorno-Karabaha.

"To ne možemo da dozvolimo", rekla je Brnabić i ocenila da Srbija ima mnogo više da izgubi od Prištine.

Zastave Albanije i Kosova u Prištini - Sputnik Srbija
„Opasna igra Prištine oko ZSO“

"Nismo zemlja kao 2014. već zemlja koja će biti lider u Evropi po rastu, nezaposlenost je samo 7,3 odsto, prepoznati smo kao lider u digitalizaciji...zemlja smo koja ima sve jači sektor malih i srednjih preduzeća, zemlja sa jakim partnerstvima i sa sve više novih partnerstava", rekla je ona i dodala da te uspehe moramo ljubomorno da čuvamo i da balansiramo, prenosi Tanjug.

Priština nije uradila mnogo, kazala je Brnabić i navela da je na KiM katastrofa sa nezaposlenošću, kriminalom, korupcijom...

"Zato me plaši da političari kada nemaju ideje posebno na ovom delu Balkana, kada nemaju ideju kako da naprave kvalitet života, oni onda dižu tenzije. Toga se plašim i zato će to biti jedan od najveći izazova u mandatu buduće vlade", zaključila je Brnabić.

Do utorak nova vlada

Govoreći o formiranju nove vlade za šta je dobila mandat, Brnabić je rekla da će nova vlada biti vlada kontinuiteta od 2014, u njoj će najverovatnije biti 50 odsto žena i dva nova ministarstva, a vodiće nikada ozbiljniju borbu protiv korupcije i kriminala.

"Biće to Vlada kontinuiteta od 2014. Radiće sa predsednikom u istom timu, jedna od najvećih snaga Srbije je to što smo mi, i ja kao predsednica vlade, jedno sa predsednikom Republike", rekla je Brnabić, kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poverio mandat za sastav nove vlade.

Napominjući da ne može da priča o koalicionim partnerima i sastavu vlade, jer mora prvo u utorak da dobije podršku Predsedništva SNS, Brnabić je kazala da će u vladi najverovatnije biti 50 odsto žena i dva nova ministarstva.

Mislim da ljudi koji nas kritikuju što se toliko čekalo na vladu, naglašava, potpuno drugačije gledaju na odgovornost od nas u SNS i od presednika.

Zgrada Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici - Sputnik Srbija
Sastav nove vlade u utorak? Zakazana sednica Predsedništva SNS-a

"Što veće poverenje, to veća odgovornost, a kada imate takvo poverenje koje je dobila lista 'Za našu decu', razmišljate kakva treba da bude vlada, kakav program - da opravdamo sve veće poverenje građana", rekla je Brnabić.

Kako kaže, nije to napravite vladu za tri minuta, to je ogromna odgovornost na našim leđima, na leđima Aleksandra Vučića, da ubrzate rast i razvoj ne smo ekonomije, već i društva.

Upitana da li je istina da su neki ministri išli u ambasade i tražili da budu i dalje u njoj, Brnabić je rekla da je to tačno ali i da je to najgore što su mogli da urade, te da je to najgora moguća preporuka.

Kako kaže, iako brojevi pokazuju bezbednu i stabilnu zemlju, nova vlada vodiće nikada ozbiljniju borbu protiv korupcije i kriminala.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala