Ukrajinski general: Hrišćanstvo stiglo do Vladivostoka zahvaljujući ukrajinskoj „imperiji“

© Sputnik / Olivera IkodinovićVladivostok
Vladivostok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši šef ukrajinske službe bezbednosti general-pukovnik Igor Smeško izjavio je da je ukrajinska „imperija“ dovela evropsku kulturu i hrišćanstvo na „evroazijske prostore“ sve do Vladivostoka.

Smeško smatra da je nakon raspada Sovjetskog Saveza zemlja trebalo da uzme naziv „Ukrajina-Rus“, koji bi, prema njegovom mišljenju, odražavao pravi doprinos Ukrajinaca istoriji.

„Rus je metropola, imperija Rjurikoviča. Ona se prostirala na dve trećine moderne Ukrajine. To je bila imperija, a sve ostale kneževine - Suzdaljska, Vladimirska, Novgorodska - zavise od metropole zemlje, kao i u svim imperijama“, rekao je on za Ukrlajf.TV.

General je dodao da se u 17. veku ukrajinski uticaj proširio do Usurijska i Vladivostoka i svojom kulturom „prikrio vrlo slabu moskovsku kneževinu“.

„Odnosno, Ukrajina je imala ogroman istorijski uticaj“, zaključio je general.

Ukrajinski političari i javne ličnosti redovno daju sumnjive izjave i predloge na istorijske teme. Na primer, bivši ministar spoljnih poslova Pavel Klimkin saopštio je o „ukrajinskom poreklu“ Rusije i Belorusije. Sa svoje strane, bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko nazvao je osnivanje Moskve „nesmotrenom odlukom kijevskih kneževa“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala