Vanredna situacija u Beogradu moguća sledeće nedelje, zaključavanje grada ako se ne nose maske

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICVanredno stanje u Srbiji
Vanredno stanje u Srbiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Beogradu će možda do kraja sledeće nedelje biti uvedena vanredna situacija, u gradu je krajnje nepovoljno i nestabilno po pitanju epidemiološke slike, izjavio je dr Predrag Kon.

"Gledamo šta se dešava oko nas i vidimo ono što nas očekuje, ali se nadamo da će da nas mimoiđe. Postoji razlika, mi jesmo imali drugi talas, a uglavnom se drugi tek dešava u Evropi, tu jeste razlika. Trebalo bi da smo pametniji, ali je obrnuto. Činjenica je da ne shvatamo da je korona pretnja, i dalje se priča kako je stanje kod nas stabilno... Međutim, situacija je krajnje nestabilna, za Beograd je sledeće nedelje nepovoljno, možda do kraja nedelje budemo u vanrednoj situaciji", rekao je dr Predrag Kon gostujući na TV Prva.

"Medicinski deo Kriznog štaba mi je dao do znanja da izrazim protest i zabrinutost zbog potpunog nepoštovanja mera nošenja maske. Ako nemamo barijere koje će sprečiti kontakte, mi otvaramo put virusu", rekao je Kon.

Kao retko kada dr Kon je bio zabrinut i ljut, preneo je Blic.

"Građanstvu i vlasti svima kažem sada, ako ne funkcionišu maske onda mora lokdaun, zaključavanje, kako će da se sprovodi to me ne interesuje više. Pravnici treba da sede i da objašnjavaju zašto nešto može ili ne. Od početka pričam da je moja jedina partija epidemiologija, i neću se maći od toga. Radim svoj posao i ništa drugo", dodao je Kon.

Ne računajmo zasad na vakcinu, postojimo samo mi

Kon je izjavio da se u svetu sve manje govori o vakcini protiv korona virusa i da to indirektno nešto pokazuje.

Osim što vakcinu ne treba još zadugo očekivati, Kon je ukazao da i kad je bude - neće biti masovne vakcinacije.

On je ukazao da je pitanje i za koga će ona moći da se koristi.

"Nemojmo računati na vakcinu, barem za ovo što nas očekuje preko zime. Nema vakcine, postojimo samo mi sa odgovornošću i snagom zdravstvenog sistema koji će opet biti na testu ako se ne promeni ponašanje", istakao je Kon.

On je rekao da zdravstveni sistem sada nije pred pucanjem, da sve funkcioniše, ali da moramo da gledamo unapred i da ne možemo da ne očekujemo da nas virus mimoiđe, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala