Zašto je Staljin pratio Orvela

© Sputnik / Vladimir SudarMural Džordža Orvela u centru Beograda.
Mural Džordža Orvela u centru Beograda. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Džordž Orvel je bio pod sovjetskim nadzorom za vreme Građanskog rata u Španiji, utvrdio je istoričar Džajlz Tremlet nakon proučavanja arhivskih dokumenata. Engleski pisac se borio na strani republikanaca, ali se pridružio levim snagama koje su imale neprijateljski odnos prema Josifu Staljinu.

Pratili su i Orvelovu ženu koja je, kako se ispostavilo, varala supruga sa njegovim komandirom. 

Godine 1937. on je zajedno sa suprugom Elin otišao na Pirinejsko poluostrvo da se bori na strani republikanaca. Orvel je pripadao taboru levice, ali je bio odlučni protivnik staljinizma.

Sovjeti ga proglasili trockistom

Draža Mihajlović - Sputnik Srbija
„Životinjska farma“ – uloga Staljina i Draže Mihailovića u Orvelovom remek-delu

Zauzvrat, sovjetske vlasti su ovog pisca klasifikovale kao trockistu, to jest, pristalicu stavova koje je propagirao Lav Trocki, jedan od lidera ranog SSSR-a koji je kasnije bio žestoka opozicija Josifa Staljina. 

Sam Orvel je okarakterisao sebe kao pristalicu demokratskog socijalizma i oštrog protivnika totalitarizma.  

U svojim delima on je izrazio razočaranje činjenicom da nakon pobede u Građanskom ratu u Rusiji boljševici, suprotno svojim obećanjima, nisu formirali besklasno društvo, već novu vladajuću klasu koja je bila mnogo bezobzirnija i bez principa od prethodne koju su zbacili. Orvel je na SSSR gledao očima revolucionara koji se razočarao u „plod“ revolucije, a glavni izdajnik i otelotvorenje zla bio je Staljin. 

Orvel je 1938. godine napisao knjigu „Kataloniji u čast“ na osnovu svog učešća u međusobnom španskom sukobu. Sada se ispostavilo da su tokom boravka u Barseloni pisac i njegova supruga bili pod nadzorom. Istoričar Džajlz Tremlet u toku rada nad knjigom „Međunarodne brigade: fašizam, sloboda i Građanski rat u Španiji“ otkrio je izveštaje o postupcima para koji su se nakon rata čuvali u jednoj od moskovskih arhiva. 

I Orvel i supruga pod nadzorom 

„Ovi papiri su dokumentovani dokazi da je ne samo Orvel, već i njegova supruga Elin bila pod strogim nadzorom“, izjavio je istraživač.

Oni potvrđuju tezu koju je Orvel naveo u delima „Kataloniji u čast“, „Životinjska farma“ i „1984“, da je Staljin nameravao da transformiše komunizam iz društvenog i političkog ideala u tiraniju koju vodi jedan čovek“.

U Španiji se Orvel borio u redovima milicije koju je formirala Radna partija marksističkog ujedinjenja. Njeni članovi su bili antistaljinisti, među njima je bilo mnogo onih koji su u unutarpartijskoj borbi u SSSR-u podržavali Trockog ili Nikolaja Buharina. U određenom trenutku Građanskog rata ispostavilo se da su kontradikcije između Radne partije marksističkog ujedinjenja i staljinističkih komunista toliko jake da je to igralo negativnu ulogu u njihovom zajedničkom obračunu sa vojskom generala Fransiska Franka. 

Godine 1937. NKUP je uhvatio i ubio vođu Radne partije marksističkog ujedinjenja Andreu Nina. 

Izveštaje o aktivnostima pripadnika Radne partije marksističkog ujedinjenja je sastavljala vojna obaveštajna služba međunarodnih brigada, čijim je aktivnostima, prema Trempletu, koordinisala Kominterna iz Moskve. U razvoju Orvel je prošao kao član „engleske grupe“ Radne partije marksističkog ujedinjenja koja je navodnu ugrađena u mrežu sumnjivih grupa koje imaju kontakte sa međunarodnim brigadama. Zauzvrat, Elin je privukla pažnju jer kada je Orvel bio na Aragonskom frontu, ona je ostala u Barseloni gde je radila za britansku Nezavisnu radnu partiju koja je bila prijateljski nastrojena prema Radnoj partiji marksističkog ujedinjenja. Prema izveštaju napisanom na nemačkom jeziku, supruga pisca je bila u ljubavnoj vezi sa njegovim komandirom, Belgijancem Džordžem Kopom. 

„Oni imaju intimne odnose. Zato mu je u zatvor slala hranu, knjige, novine“, navedeno je u izveštaju. 

Španski borac 

Orvel je u ratu proveo nešto manje od šest meseci, a 20. maja 1937. godine ranjen je u grlo frankovskim snajperom. Tokom lečenja u bolnici pisac je oboleo od tuberkuloze. To je nedavno ustanovila međunarodna grupa istraživača nakon ispitivanja tragova bakterija u njegovom pismu sovjetskom uredniku. 

Nakon što je  Radna partija marksističkog ujedinjenja zabranjena, supružnicima je pretilo hapšenje i hitno su napustili Španiju. 

Posle njihovog odlaska, sud u Barseloni za špijunažu i izdaju domovine izneo je sledeće optužbe protiv Džordža i Elin: „Njihova prepiska pokazuje da su oni podivljali trockisti“. Takođe su okrivljeni za učešće u aktivnostima Radne partije marksističkog ujedinjenja

Prema rečima Trempleta, Orvel nije bio upoznat sa tim kako su ubistva hiljade sveštenika od strane anarhističkih saveznika Radne partije marksističkog ujedinjenja oštetili reputaciju republikanaca, niti sa tim koliko su Frankovim protivnicima bile potrebne zalihe oružja od Staljina. 

„Orvel je bio samo vojnik na prvoj liniji fronta. Nije razumeo da i Radna partija marksističkog ujedinjenja, i njihovi prijatelji anarhisti štete borbi protiv Franka“, konstatovao je istoričar. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala