Lajčak jači i od patrijarha Pavla: Od Srbije se zahteva najveće državno poniženje

© Foto : Youtube/Radio Televizija VojvodineUstav Srbije - ilustracija
Ustav Srbije - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Zamislite da Sergej Lavrov, šef diplomatije Ruske Federacije, poruči Srbiji da odustane od svog Ustava i da ga ne primenjuje — u bilo kojoj tački, u bilo kojoj odredbi, u bilo kojoj oblasti.

Postoji li taj evrofilski i pronatovski analitičar, komentator, tviteraš koji ne bi podigao glas do neba u odbrani „državne suverenosti“:

„Užas, Rusi nam ruše državu! Traže da kršimo pravne temelje! Mi smo gubernija!“

To bi, otprilike, povikali horski svi branitelji pravnog poretka isključivo u situacijama kada to odgovara njihovom zadatku i ideološkoj agendi.

Lajčak suočio Srbiju sa poniženjem

O čemu se ovde radi?

Miroslav Lajčak, posrednik EU za dijalog Beograda i Prištine, direktno je, bez diplomatskih rukavica i lukavih i odmerenih poruka između redova, brutalno saopštio Srbiji i lažnom Kosovu da u dijalogu ne bi trebalo da poštuju Ustav.

„Ako se Beograd drži svog, a Priština svog ustava, onda nema prostora za dijalog“, izbaci iz sebe nervozni Miroslav.

Koliko god da kopate po arhivama, gugl sećanjima, dokumentima, istorijskim i medijskim izvorima, nećete naći tako ogoljenu, osionu, anticivilizacijsku i protivdemokratsku poruku.

Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija
Lajčak: Nema dijaloga ako se Beograd drži svog Ustava, Brisel to ne prihvata

Ređali su se u Srbiji posrednici i emisari zapadnih moćnih sila koji su donosili decidne uslove, ucene, pa i ultimatume, ali nikad niko nije izgovorio — ne poštujte Ustav!

To se nikad niko nije drznuo, bez obzira što se suština njihovih „dobronamernih predloga“ i odnosila na to da zgazimo Ustav kako bismo priznali nezavisnost lažne države Kosovo.

Zabrinula se samo Priština

U svemu ovome, najviše zabrinjava što se zbog te Lajčakove poruke više zabrinula Priština, kojoj je praktično saopšteno da zaobiđu ustav u primeni ZSO. Pošto njihov ustav i ne previđa postojanje ZSO.

Lideri takozvanog Kosova skočili su medijski u odbranu „najvišeg državnog akta“ svoje nepostojeće zemlje i odmah stavili do znanja Lajčaku da se to ne dovodi u pitanje.

U Beogradu vlada ćutanje. Kao da je Ustav plot za koga ne bi trebalo da se držimo kao pijani, što bi rekao Josip Broz Tito.

Kao da je to neki zakončić koji svaki dan može da se menja i povija, a ne državni i pravni temelj koji je 2006. u svojoj preambuli napisao da je — Kosovo i Metohija suštinska autonomija u okvirima Srbije.

Kao da to nije stub državnog suvereniteta koji je izveo na referendum više od 50 odsto upisanih građana Srbije, među kojima je bio i patrijarh Pavle, koji je tada prvi put izašao na biralište.

Recite to Nemcima i Amerikancima...

I sad nam dođe Miroslav Lajčak, poznat po tome što je pomogao referendum u Crnoj Gori kako bi se pocepao savez sa Srbijom.

Zastave EU i Kosova na glavnom trgu u Prištini - Sputnik Srbija
Obelodanjen ključni dokaz da Evropska unija nije neutralna u sporu Beograda i Prištine

I sad nam dođe on i kaže nam: Zaboravite na Ustav, to ne postoji, to su gluposti, praznoslovlje na papiru, držite se EU i naših dobrih namera, to vam je vrhunski zakon i pravno uzemljenje vašeg sveukupnog postojanja.

U Srbiji — ćutanje 

Nećemo ulaziti u to šta bi bilo da neko Amerikancima, Britancima ili članicama EU — Nemcima, Francuzima, Špancima, Italijanima — dobronamerno saopšti da ne bi trebalo da poštuju sopstveni Ustav — najveću pravnu svetinju.

Ne bi trebalo ni da nas zanima ni to što Priština glasno brani svoj ustav jer je to nepriznata država, pa je samim tim i njihov ustav običan pravni provizorijum koji nema supstancijalna i legitimna dejstva u međunarodno-pravnom poretku.

Zabrinjavajuće je što u Srbiji svi ćute. I vlast i opozicija, i analitičari i ustavobranitelji.

Razumljivo je samo što ćute oni koji bi graknuli do neba ukoliko bi Rusija tražila da ne poštujemo Ustav.

Srbija, tzv. Kosovo i EU - Sputnik Srbija
„Ponuda veka“: Beograd konačno saznao šta dobija priznanjem Kosova

Ali, to ona neće tražiti — nikad.

I jedno podsećanje:

Britanci su za smrt Litvinjenka, dvostrukog rusko-engleskog špijuna, optužili građanina Rusije i zatražili od Moskve da ga izruči Londonu.

Pošto to nije bilo moguće po Ustavu Ruske Federacije, predložili su promenu ruskog Ustava.

Vladimir Vladimirovič Putin im je odgovorio:

„Traže nam da promenimo Ustav. To je uvredljivo. Svoje mozgove oni nek promene, a ne naš Ustav.“

Lajčak je zaslužio sličan odgovor...

Pročitajte još:

Novo zamajavanje EU: Ustav nije Sveto pismo, promenite ga - da biste priznali Kosovo

„Opasna igra Prištine oko ZSO“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala