Korona, a ne kašnjenje „Turskog toka“, odložila start TE TO Pančevo

© Sputnik / Aleksandar MilačićIzlivanje kamena temeljca "TE-TO Pančevo"
Izlivanje kamena temeljca TE-TO Pančevo  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pandemija virusa korona odložila je početak rada TE TO Pančevo a ne kašnjenje gradnje gasovoda „Turski tok“ u Bugarskoj, kažu za Energiju Balkana u „Gasprom Energoholdingu“, precizirajući da su posvećeni prevazilaženju svih nastalih poteškoća i da nameravaju da obezbedi puštanje elektrane u rad u prvoj polovini 2021. godine

Odlaganje rokova za puštanje TE-TO Pančevo u rad nije na bilo koji način povezano sa izgradnjom gasovoda „Turski tok“ i prouzrokovano je objektivnim okolnostima – izbijanjem pandemije virusa korona, kažu u „Gasprom energoholdingu Srbija TE TO Pančevo LLC“ odgovarajući na pitanja za „Energije Balkana“ zašto je „Gasprom“ rok za početak eksploatacije TE-TO Pančevo sa kraja ove godine pomerio za 2021. godinu i da li je to povezano sa sa puštanjem u rad gasovoda „Turski tok“ kroz Bugarsku ka Srbiji.

Informacija o odlaganju starta TE TO Pančevo navedena je, naime, u prospektu „Gasproma“ povodom izdavanja nove emisije evropskih obveznica. Prvobitno je bilo planirano da termoelektrana bude otvorena do kraja 2020.

„Trenutno naše ćerke-kompanije ’Gasprom energoholding‘ i NIS grade elektranu u Pančevu u Srbiji sa projektovanim kapacitetom od oko 200 MV. Očekujemo da će elektrana biti puštena u rad 2021. godineˮ, navedeno je u prospektu „Gasproma“.

Iz „Gasprom energoholdinga“ navode da je zatvaranje granica zbog pandemije izazvalo poteškoće izvođaču „Šangaj elektrik grup“ u pogledu dovođenja neophodnog broja montera na gradilište, što je onemogućilo realizaciju niza planiranih aktivnosti. A to je uticalo na tempo realizacije projekta u Pančevu.

„U takvim uslovima, kompanije ’Gasprom energoholding‘, ’Gasprom energoholding Srbija d.o.o.‘ i ’Gasprom energoholding Srbija TE-TO Pančevo d.o.o.‘ su preduzele sve mere kako bi pomogle u dobijanju dozvola za neophodne izvođače, za radove tokom policijskog časa i za dobijanje viza za radnike koji su doputovali. Nakon dve nedelje karantina, pristigli radnici su započeli izvođenje radova”, navedeno je u odgovoru.

Komentarišući da posledice pandemije i dalje negativno utiču na tok realizacije projekta, iz ove ruske kompanije objašnjavaju: „Uprkos stalnoj neizvesnosti u vezi sa daljim razvojem epidemiološke situacije, kompanija ’Gasprom energoholding‘ je posvećena prevazilaženju svih nastalih poteškoća i namerava da obezbedi puštanje TE-TO u rad u prvoj polovini 2021. godine”.

Odgovarajući na pitanje o tome kada se planira početak najavljene gradnje termoelektrane u Kragujevcu odgovaraju da „Gasprom energoholding“ i nadalje planira da razvija svoju delatnost u Republici Srbiji. Za projekat u gradu Kragujevcu formirana je radna grupa zajedno sa Ministarstvom energetike, u toku su aktivnosti na proceni investicija ovog projekta, analiziraju se neophodni uslovi za njegovu realizaciju.”

„Gasprom energoholding“ takođe, razmatra i druge projekte na teritoriji Republike Srbije, uključujući izgradnju termoelektrana koje rade na gas i na obnovljivim izvorima energije.

„Trenutno se sprovodi procena perspektive ovih projekata i vode se pregovori sa potencijalnim partnerima. Kompanija će obavezno obavestiti medije ukoliko se donese odluka o početku realizacije bilo kog od projekata koji se razmatraju”, obećavaju iz „Gasprom energoholdinga“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala