Karabah: Oborili smo dva azerbejdžanska drona

© REUTERS / STRINGEROstaci bespilotne letelice u predgrađu Stepanakerta u Nagorno-Karabahu
Ostaci bespilotne letelice u predgrađu Stepanakerta u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Armija odbrane nepriznate Republike Nagorno-Karabah saopštila je da je uništila dva drona Oružanih snaga Azerbejdžana.

„Uprkos novom sporazumu o humanitarnom prekidu vatre, tokom dana neprijatelj je pokušao da bespilotnim letelicama naruši vazdušni prostor Arcaha (Karabah). Sistemi PVO Armije odbrane, nakon što su primetili let neprijateljskih bespilotnih letelica, oborili su dve“, navodi se u saopštenju na Fejsbuku.

Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Karabaha potvrdilo da je Stepanakert spreman da poštuje primirje.

„Najoštrije osuđujemo grubo kršenje sporazuma o humanitarnom primirju od strane Azerbejdžana, koje je stupilo na snagu u ponoć 18. oktobra... Ponovno potvrđujemo svoju posvećenost poštovanju humanitarnog primirja, koje može postati stvarnost samo ukoliko Azerbejdžan bude primoran da ispuni svoje obaveze“, navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na Fejsbuku.

Stepanakert je nazvao korake Azerbejdžana „neodgovornim i destruktivnim“, istakavši da oni svedoče o tome da „Azerbejdžan i Turska nisu sposobni i ne žele da ispunjavaju ni svoje obaveze prema međunarodnim konvencijama, ni dogovore postignute uz posredovanje kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a o prekidu vatre u humanitarne svrhe“.

Ranije je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo da je uništena taktička bespilotna letelica jermenskih oružanih snaga.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija. Lideri Rusije, SAD i Francuske pozvali su sukobljene strane da prekinu borbena dejstva i počnu pregovore bez preduslova.

Nakon toga su u Moskvi 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja. Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre pokušan je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan izjavili su da ga druga strana nije ispoštovala.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala