Dodikova ideja koja bi ojačala koheziju među Srbima ne otvarajući sukobe /video/

© Depositphotos.com / CreativeFamilyPasoš Republike Srbije
Pasoš Republike Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ideja o uvođenju automatskog dvojnog državljanstva za Srbe iz Republike Srpske, koju je nedavno izneo srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, povećala bi koheziju među Srbima i relativizovala granice među njima, ne otvarajući nove sukobe, ocenjuju eksperti.

Dodikov predlog o automatskom dvojnom državljanstvu naišao je na odobravanje, ali i na osporavanja, posebno u Sarajevu, gde su se čak čula strahovanja da bi to ugrozilo ustavna prava druga dva konstitutivna naroda.

Politikolog Aleksandar Pavić smatra da je ideja srpskog člana Predsedništva BiH odlična. 

„Radi se o tome da se, ne obazirući se na granice, napravi srpski prostor, srpski svet. Niko ne može da spreči povezivanje Srba sa obe strane Drine, kao i sa Srbima u Crnoj Gori”, kaže za Sputnjik Pavić, koji predlaže da se ode korak dalje tako da Srbi bilo gde da su u svetu automatski dobiju srpsko državljanstvo.

Podsećajući da i Albanci rade na povezivanju, sociolog dr Slobodan Reljić ističe da se idejama poput Dodikove odgovara na takve provokacije te da se stvaraju uslovi za jačanje veza unutar srpskog sveta, od administrativnog preko kulturnog do ekonomskog.

U osvrtu na kritike, sam Dodik je pojasnio da je dvojno državljanstvo potrebno, jer se radi o integraciji i međunarodnim standardima, ukazujući da se u EU to radi na svakom koraku.  

„Dušebrižnici su počeli odmah da viču kako je dvojno državljanstvo Republike Srpske sa Srbijom put u iseljenje. Nije put u iseljenje”, poručio je političar.

Dvojno državljanstvo za sunarodnike u regionu već imaju Mađarska i Hrvatska, a da bi to bilo moguće iza Srbe potrebna je izmena člana zakona u Srbiji prema kom je za dobijanje državljanstva neophodno imati prijavljeno mesto prebivališta u Srbiji.

Potpredsednik Glavnog odbora SNS-a Miloš Vučević rekao je da ta stranka podržava Dodikovu ideju i da je to nešto o čemu će se uskoro sigurno razgovarati na najvišem nivou.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala