Član ekspertskog tima mandatara Krivokapića: Veze Srbije i Crne Gore prioritet nove vlade

© AFP 2023 / SAVO PRELEVIC Spojene zastave Srbije i Crne Gore
Spojene zastave Srbije i Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srećko Crnogorac, član ekspertskog tima mandatara Zdravka Krivokapića, izjavio je da veze Srbije i Crne Gore moraju biti prioritet nove vlade u Podgorici.

„Veze dve države, koje su u rasponu od ekonomskih do rođačkih moraju biti prioritet i verujem da ćemo naći razumevanje za to u Beogradu“, rekao je Crnogorac.

On je, komentarišući pregovore o novoj vladi, za Radio Beograd ocenio da će ona počivati na meditokratskim principima, odnosno da će sve stranke i koalicije koje su učestvovale u rušenju režima Mila Đukanovića proporcionalno izbornim rezultatima participirati u vlasti.

„Mora se poštovati proporcionalni princip. Jedino tako možemo da se nosimo sa krizom — od ekonomske do epidemiološke“, napomenuo je Crnogorac i dodao da jedino kad je reč o najosetljivijim resorima, kao što su na primer finansije, treba tražiti ekspertsko rešenje.

Crnogorac se osvrnuo i na položaj Srba u Crnoj Gori, ocenivši da je u prethodnom periodu „zaista bio loš“.

Zdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore. - Sputnik Srbija
Krivokapić: Kad postanem premijer, prvo zovem Vučića u Crnu Goru

„Crna Gora je građanska država, a ne država bilo kog naroda. Takvo je i ustavno rešenje i ono je, s obzirom na to kakav je demografski sastav — dobro. U državi u kojoj nema većinskog naroda, u suprotnom bi to bio recept za unošenje nemira i nedostatka društvene kohezije. Što se tiče odnosa doskorašnje vlasti prema Srbima, on je bio loš, posebno po pitanju zastupljenosti u državnim organima i nova vlast će to promeniti. Nema nikakve sumnje da je bilo ozbiljne, sistematske diskriminacije“, kazao je član ekspertskog tima.

Ističe da predstoji i popis stanovništva, a kao što je poznato, „odnos Srba i Crnogoraca je veoma fluidan“, preneo je RTS.

Srećko Crnogorac je ponovio da je već dogovorena izmena Zakona o slobodi veroispovesti, koji je bio okidač za litije i masovno okupljanje građana.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala