Buka u Sarajevu zbog straha da se ne pokvare planovi zapadnih bošnjačkih sponzora /video/

© PixabayMapa BiH
Mapa BiH  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tvrdnje lidera Bošnjaka Bakira Izetbegovića da je ravnotežu između tri naroda u BiH uzdrmao nedavni dolazak Milorada Dodika i predsednika HDZ-a BiH Dragana Čovića u Beograd na večeru kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića su čisti informativni rat, jer tu ravnotežu podrivaju upravo Bošnjaci ambicijama da BiH pretvore u unitarnu državu.

Izetbegović priča da bosanski tronožac ne može da stoji samo na dve noge – srpskoj i hrvatskoj, a bošnjačka strana ga pritom sama neprestano ljulja time što obesmišljava dejtonski koncept BiH, dok dizanjem buke skreće pažnju stranim sponzorima da se u regionu dešava nešto što im kvari planove, kaže za Sputnjik politikolog Aleksandar Pavić.

Šta je pokrenulo buku  iz Sarajeva

Sociolog dr Slobodan Reljić ističe da je inicijalni okidač za dramu u Sarajevu bila Dodikova poseta Zagrebu koja je doživljena kao da je pala atomska bomba. 

Takvi kontakti su najnormalniji, ali se u BiH diže buka i sve dramatizuje zato što je to nemoguća država a nema više ko njome da se bavi zbog naglog slabljenja centralne kontrole iz Vašingtona i osipanja čitave konstrukcije napravljene u regionu pre četvrt veka.

„Ono što se dešava kod roditelja pastorčadi na Balkanu otvara nove perspektive s tim što to vodi čitav region u veliki rizik različitih nestabilnosti“, upozorava Reljić.

SDA je Frankenštajn Zapada

Region je, po oceni Pavića, ostao talac devedesetih godina, kada je unipolarni Zapad uspostavio sadašnji poredak koristeći najekstremnije elemente i među bosanskim Muslimanima, i među Albancima, i među Hrvatima. 

„SDA je dete devedesetih godina, to je njihov Frankeštajn. I Bakir Izetbegović zato ovako može da se ponaša”, veruje naš sagovornik. 

Profesor dr Srđan Perišić jedan od razloga za previranja u BiH vidi u tome što je bošnjačka elita poslednjih godina sa svima u zavadi: unutar BiH, pa sa Beogradom i Zagrebom, a sad i sa novim vlastima u Podgorici.

„Oni to ne vide, nego i dalje očekuju da im dolaze emisari iz Stejt departmenta koji podgrevaju njihovo ponašanje. Političko Sarajevo je u sukobu i sa Turskom, koja je nezadovoljna što se Sarajevo okrenulo dubokoj državi u Americi, ali i zato što je dovelo u BiH Arape i njihov kapital istiskujući turske interese”, obrazlaže Perišić. 

Istovremeno, po mišljenju profesora, sarajevska elita radi protiv sopstvenog naroda jer urušavajući Republiku Srpsku reže granu na kojoj postoji BiH pa će doći u poziciju da su oni najveći grobari BiH, da su oni ti koji ruše tronošce a ne Srbi. 

EU seje iluzije

Komentarišući nedavnu posetu trojice članova Predsedništva BiH Briselu i poruke o evropskoj perspektivi te zemlje, Aleksandar Pavić ističe da BiH sa visokim predstavnikom i međunarodnim sudijama u Ustavnom sudu ne može biti ni kandidat za EU. Ali, kako primećuje, šaljući poruke ohrabrenja BiH i regionu EU se pravi kao da zemlje Zapadnog Balkana hoće da primi u svoje redove, a političari odavde se prave kao da hoće da uđu u EU i da čak veruju u to.

„Ta iluzija služi da se održava status kvo. Onog trenutka kad bi taj mehur pukao i raskrinkalo se da nema ništa od evrointegracija, ovde bi karte morale ponovo da se promešaju. Oni se toga plaše pa bukvalno proizvode obećanja, preporuke… Sve su to prividi zato što oni nisu u stanju da zalegnu ni oko jedne konkretne stvari: kao što vidimo oko KiM čak ni oko jadne ZSO niko neće da pritisne ove u Prištini. Tako je i oko Ustavnog suda BiH – niko neće iz Brisela da pokrene tu priču. A mora da se dođe do toga da se napravi rešenje za to što sede stranci u Ustavnom sudu, jer to onda nije država, kao što nije ni sa visokim predstavnikom. Međutim, Bakir Izetbegović neće ni da čuje za to. Dobijamo začarani krug, ali Brisel, pa i Berlin insistiraju na sejanju iluzije zato što nemaju alternative a plaše se da da će onda da bude još veći upliv i Rusije, i Kine. I zato bukvalno imamo maskenbal kao ovaj u Briselu”, poentira Pavić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala