Večiti korona derbi, Evroliga na respiratoru, celi klubovi u karantinu: Može li sport preživeti

© Tanjug / ZORAN ZESTIC Derbi
Derbi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dva igrača FK Crvena zvezda, vodećeg tima na tabeli Superlige Srbije i učesnika Lige Evrope, zaražena su virusom korona. Prvo je Marko Ivanić testiran pozitivno, a nedugo za njim i Gelor Kanga. Koliko će se to odraziti na Zvezdine rezultate i hoće li se stati na dvojici zaraženih.

Proslavljeni srpski fudbaler Dušan Dule Savić kaže za Sputnjik da veruje da oslabljena Crvena zvezda može na megdan Partizanu u nedelju kada se igra večiti derbi.

Ali važnije pitanje je kolika je opasnost po ostale igrače da se zaraze virusom korona i kakve bi to posledice moglo da ima po državno prvenstvo i evropska takmičenja.

Korona ugrožava nastavak Superlige

„Naravno, ovo je za Zvezdu hendikep kada ulazi u derbi sa situacijom da dva standardna igrača ne mogu da nastupe“, kaže Savić za Sputnjik i dodaje da veruje da Zvezda ima igrače koji će Ivanića i Kangu moći uspešno da zamene na terenu.

Problem koji bi mogao da nastane ukoliko se korona virus proširi u FK Crvena zvezda mogao bi da naškodi ne samo zdravlju potencijalno zaraženih, već i nastavku fudbalske Superlige, kao i Lige Evrope.

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaPrvotimci FK Crvena Zvezda Marko Ivanić i Gelor Kanga zaraženi su korona virusom i neće učestvovati u 163. Večitom derbiju.
Večiti korona derbi, Evroliga na respiratoru, celi klubovi u karantinu: Može li sport preživeti - Sputnik Srbija
Prvotimci FK Crvena Zvezda Marko Ivanić i Gelor Kanga zaraženi su korona virusom i neće učestvovati u 163. Večitom derbiju.

Opasnost po Zvezdu prošla

Prema saopštenju FK Crvena  zvezda, nakon što su stigli Ivanićevi rezultati na kovid 19, testiran je i ostatak ekipe, kao i čitavo osoblje koje dolazi u kontakt sa prvim timom, i svi rezultati su bili negativni. Testovi su ponovljeni još jednom, i pokazali su iste rezultate.

Zbog toga smo pitali epidemiologa Zorana Radovanovića da li ipak postoji opasnost da se infekcija raširi u ovom klubu.

„Zavisi kad je otkrivena zaraza. Da li su i koliko zaraženi igrači bili pre toga u kontaktu sa ostalima. Ako je na vreme uzet bris od svih igrača i pokazalo se da su rezultati negativni, onda ne bi trebalo da opasnost postoji i nije nužna izolacija“, kaže epidemiolog pravdajući svoj stav time što se virus korona zadržava u nosnom delu ždrela u prvo vreme od kontakta sa zaraženom osobom.

Po svemu sudeći, opasnost po prvi tim Zvezde je prošla i posle Ivanića i Kange ne očekuje se da bude još zaraženih.

Evroliga već na respiratoru

Da je sport u vreme korone generalno u krizi pokazuju svakodnevne vesti o novozaraženim širom svetskih terena, arena i stadiona, među kojima se našao i jedan od najboljih fudbalera sveta Kristijano Ronaldo.

I košarkaška Evroliga već se našla – na respiratoru. 

Nakon samo četiri odigrana kola vrlo brzo se ispostavilo da je nemoguće održati sezonu u normalnim uslovima. Brojni slučajevi zaraze virusom korona među igračima evroligaških timova, ali i Evrokupa otkazali su zakazane mečeve jer nije mogao da se obezbedi minimum od osam igrača u rosteru kako bi se utakmice odigrale.

Prvo je Evroliga kaznila oslabljene timove upisivanjem poraza od 20:0, pa je i ta odluka ukinuta, kako se zaraza širila. Kada će ovi otkazani dueli biti odigrani niko ne zna, ali, izvesno je, ukoliko se nešto drastično ne promeni biće još mečeva koji će morati da budu pomereni u budućnosti.

A opasnost širenja kovida nije otklonjena. Ovonedeljnom meču u Kaunasu između litvanskog Žalgirisa i Anadolu Efesa prisustvovalo je preko 5.000 ljudi koji su bodrili svoj tim kao da korona ne postoji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala