Teški meseci su pred nama: Upozorenje Angele Merkel

© AP Photo / Olivier HosletAngela Merkel
Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel uputila je danas apel građanima da moraju učiniti sve kako bi sprečili da se virus korona nekontrolisano širi. Ona je istakla da Nemce očekuju „teški meseci“, jer je zemlja postigla novi dnevni rekord od preko 7.800 dnevnih slučajeva zaraženih koronom.

„Nalazimo se u veoma ozbiljnoj fazi pandemije virusa korona. Iz dana u dan raste broj novozaraženih. Pandemija se širi ponovo brže i to brže nego na početku, pre pola godine. Nalazimo se pred teškim mesecima. Kako će izgledati zima, kako će biti naš Božić, to se odlučuje narednih dana i nedelja. To odlučujemo mi svi našim delovanjem”, podvukla je ona u nedeljnoj poruci, prenosi „Dejli mejl.

Nemačka, koja je hvaljena zbog toga što je usporila širenje pandemije u prvom talasu, nedavno je primetila da broj zaraženih brzo raste.

Kao i većina zemalja, Nemačka traži načine da škole i preduzeća budu otvoreni, a da se spreči da ljudi dođu u bliski kontakt jedni s drugima.

Nemačka je ukupno registrovala 356.387 slučajeva virusa korona, sa relativno niskom smrtnošću u poređenju sa drugim velikim zapadnoevropskim državama.

Sa ponovnim porastom broja obolelih, Merkelova je pozvala Nemce da izbegavaju nepotrebna putovanja, otkazuju zabave i ostaju kod kuće kad god je to moguće.

„Šta nas je tako dobro držalo u prvih pola godine pandemije?“, upitala. „Bili smo ujedinjeni i poštovali pravila, čuvali zdrav razum i brinuli o drugima“. „Ovo je najefikasniji lek koji trenutno imamo protiv pandemije i sada je neophodniji nego ikad pre.“

Merkelova se oglasila pošto je predsednik Frank-Valter Štajnmajer stavljen u karantin nakon što je njegov telohranitelj bio pozitivan na virus. Štajnmajer je takođe testiran i čeka rezultate.

Nemački lideri nisu uspeli da se dogovore o oštrijim merama za suzbijanje drugog talasa. U međuvremenu su sudovi u nekoliko regiona ukinuli zabranu boravka u hotelima za posetioce iz žarišnih tačaka.

Političari i medicinski stručnjaci apelovali su na javnost da preduzme dobrovoljne mere pored onih koje su već propisane - uključujući nošenje maski, socijalno distanciranje i pranje ruku.

Merkelova apeluje nakon što je sud u Berlinu odbacio nalog za zatvaranje barova i restorana od 23.00 do 6.00, jer je utvrđeno da takva mera ne bi pomogla u borbi protiv pandemije.

Odlučujući o slučaju koji je pokrenulo 11 vlasnika restorana, upravni sud je ustanovio da nove zaraze u Nemačkoj trenutno potiču sa privatnih okupljanja, u zajednicama, mesnoprerađivačkim pogonima, verskim okupljanjima ili sa putovanja.

Zatvaranje objekata za hranu i piće stoga je bilo „nesrazmerno zadiranje u slobodu industrije“, presudio je sud.

Nemačke vlasti sada moraju da odluče da li žele da podnesu to pitanje višem sudu kako bi prisilile zatvaranje barova i restorana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala