Ruski ambasador: Podudarni stavovi Moskve i Vašingtona  o Karabahu – prijatno iznenađenje

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Rusije u SAD Anatolij Antonov
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stavovi Moskve i Vašingtona u vezi sa rešavanjem problema Nagorno-Karabaha se načelno podudaraju, kaže ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov.

„Malo je takvih događaja gde su se američki i ruski stavovi podudarili, gde smo pozvali strane na uzdržanost, na prekid vatre i na prebacivanje razgovora u diplomatski kolosek. To je zaista tako, postoje neke nijanse, ali načelno mi podržavamo taj proces koji treba da strane da izvede na pravac mirnog rešavanja“, rekao je ambasador za Prvi kanal ruske televizije.

To je, kako je istakao, prijatno iznenađenje.

I savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan nedavno je primetio da su pregovori o situaciji u Nagorno-Karabahu u okviru Minske grupe OEBS-a primer saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije i to je jedna od tema gde se one nalaze na istoj strani.

Rusija i Amerika su, uz Francusku, kopredsedavajuće Minske grupe OEBS koja se bavi pitanjem Nagorno-Karabaha.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba.

U Moskvi su 9. oktobra, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, koji su trajali više od deset sati. Tokom pregovora Jerevan i Baku su dogovorili da se uvede prekid vatre od podneva 10. oktobra.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala