Ruska ambasada: Ubica 12 godina u Francuskoj, važno i gde je radikalizovan a ne samo gde je rođen

© AP Photo / Francois MoriPolicajci patroliraju blizu Ajfelove kule
Policajci patroliraju blizu Ajfelove kule - Sputnik Srbija
Pratite nas
Napadač koji je u pariskom predgrađu ubio profesora istorije živeo je u Francuskoj poslednjih 12 godina  i to je potvrdila francuska strana, rekao je za RIA Novosti predstavnik za medije ruske ambasade u Francuskoj Sergej Parinov.

„Taj čovek je živeo u Francuskoj poslednjih 12 godina zvanično... Nije važno samo mesto rođenja, već i to gde se dogodila njegova radikalizacija i gde se okrenuo terorizmu, koji Rusija uvek i dosledno osuđuje u svim oblicima“, naveo je sagovornik ruske agencije.

Kako je naveo, ubica se doselio u Francusku s porodicom 2008. godine i tu su zatražili izbeglički status.

„U Francuskoj su živeli na osnovu višegodišnje dozvole boravka“, naglasio je Parinov i dodao da je ove podatke dala francuska strana.

Ubica je do 18. godine bio prijavljen preko roditelja a kada je postao punoletan i sam je dobio dokumenta.

Francusko antiterorističko tužilaštvo prethodno je saopštilo da se muškarac koji je ubio profesora istorije, odsekavši mu glavu, rodio u Moskvi 2002. godine, da je poreklom Čečen i da je u Francuskoj imao status izbeglice.

Podsetimo, u predgrađu severozapadno od Pariza u petak je napadač (18) odsekao glavu profesoru. Istražitelji pokušavaju da utvrde da li je napadač, koga je ubila policija, izveo napad sam ili je imao saučesnike. Pretpostavka je da je napadača motivisalo to što je profesor na časovima đacima pokazivao karikature proroka Muhameda.

Očevici ubistva su čuli kako je napadač uzvikivao „Alah je veliki“. Predsednik Emanuel Makron je nazvao zločin „islamskim terorizmom“.,,

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala