Profesoru pre ubistva pretili zbog karikatura proroka Muhameda: Detalji napada u Parizu

Pratite nas
Francuski profesor istorije kojeg je juče obezglavio 18-godišnji islamistički terorista zbog pokazivanja karikatura proroka Muhameda identifikovan je kao četrdesetsedmogodišnji Samuel Pati, piše „Gardijan“.

Pati je navodno ranije ovog meseca učenicima pokazao karikaturu iz satiričnog lista „Šarli ebdo“ tokom nastave o slobodi govora, što je izazvalo besan mnogih roditelja koji su tražili njegovu ostavku. Pre predstavljanja karikature, učitelj je navodno poručio muslimanskim učenicima da napuste učionicu ako to žele.

Nakon toga, otac 13-godišnje devojčice koja nije napustila nastavu objavio je video na Jutjubu, govoreći da je profesor pokazao „fotografiju golog čoveka“ tvrdeći da je on „muslimanski prorok“. Otac je pozvao druge roditelje da mu se pridruže u kolektivnoj žalbi protiv profesora, kojeg je opisao kao siledžiju.

„Ovaj siledžija ne treba da ostane u nacionalnom obrazovnom sistemu, da uči našu decu. Treba sam da se obrazuje“, rekao je revoltirani otac.

Snimak je razbesneo zajednicu, a delila ga je džamija u Pantinu, predgrađu Pariza. Nekoliko dana kasnije nastavniku sa snimka odrubljena je glava.

Da bi smirila situaciju, škola je organizovala sastanak direktora, profesora i zvaničnika iz prosvetnih vlasti.

Profesor je bio zabrinut za svoju bezbednost nakon što je prethodno primio pretnje smrću, tvrdi njegov kolega, prenosi Dejli mejl.

„Samuel je razljutio neke roditelje pokazujući deci sliku golog proroka Muhameda tokom predavanja o slobodi govora. Nakon toga je počeo da prima pretnje“, rekao je njegov kolega iz škole.

Osamnaestogodišnji ubica, Abulah A. iz Čečenije napao je Patija dok je napuštao školu, odrubivši mu glavu velikim kuhinjskim nožem. Zatim je fotografisao svoju žrtvu i objavio to na društvenim mrežama, uz poruku francuskom predsedniku Emanuelu Makronu s potpisom „Abdulah, sluga Alahov“.

Svedoci su rekli da je ubica vikao „Alahu ahbar“, a zatim počeo da beži od policije. Upucan je nakon što je odbio da se preda. Policajci su rekli da su pucali najmanje 10 puta nakon što im je napadač pretio.

Makron je posetio mesto napada u petak uveče. „Danas je izvršen atentat na jednog našeg sunarodnika jer je učenike učio slobodi izražavanja, izboru da veruju i ne veruju“, rekao je. „Ovo je bio kukavički napad na našeg sunarodnika. Bio je žrtva tipičnog islamističkog terorističkog napada. “

Juče je policija saslušala devet osoba, među njima i članove porodice napadača, uključujući njegovog dedu i 17-godišnjeg brata.

Trenutno je u Parizu u toku suđenje za 14 osoba koja su bila u vezi sa terorističkim napadima u Parizu, između kojih je i napad na „Šarli ebdo“ 2015. Pre tri nedelje, jedan napadač je nožem izbo dva člana televizijske producentske kuće ispred bivših kancelarija „Šarli ebdoa“, kao odgovor na odluku novina da ponovo objavi kontroverzne karikature, prvobitno štampane 2015. godine, u znak pokretanja suđenja.

Čelnici „Šarli ebdoa“ dali su izjavu nakon ubistva izražavajući svoj „užas i odvratnost“.

Hešteg #JeSuisProf (ja sam profesor) širio se u subotu društvenim mrežama. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala