Pariska policija utvrđuje da li je terorista imao pomagače

© AP Photo / Thibault CamusUviđaj u Parizu
Uviđaj u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuska policija uhapsila je devet osoba nakon što je napadač odsekao glavu profesoru u predgrađu Pariza u petak, saopštili su iz pariske policije.

Istražitelji pokušavaju da utvrde da li je napadač (18), koga je ubila policija, izveo napad sam ili je imao saučesnike.

Francuski mediji su ranije izvestili da je reč o tinejdžeru iz Čečenije rođenom u Moskvi.

Očevici ubistva su čuli kako je napadač uzvikivao "Alah je veliki".

Uviđaj u Parizu - Sputnik Srbija
Užas u Parizu: Napadač odsekao glavu žrtvi uz povike Alahu Akbar

Njegova žrtva, profesor istorije, pokazivao je učenicima crtane filmove proroka Muhameda na času koji je trebalo da pokaže đacima šta znači sloboda izražavanja.

Predsednik Emanuel Makron je nazvao zločin "islamskim terorizmom".

Četiri rođaka napadača, uključujući i maloletno lice, su pritvoreni nekoliko časova nakon napada u predgrađu Konflan San Onorin, gde živi srednja klasa, preneo je Rojters.

Nakon toga, još pet osoba je završilo u pritvoru, među njima i roditelji đaka na koledžu Bua d'Olna, gde je profesor predavao.

Lideri muslimanske zajednice su osudili ubistvo, a Tarik Uboru, imam džamije u Bordou, odbacio je tvrdnju da je zločin u stvari sukob civilizacija.

"Civilizacija nije kada osoba ubije nedužnu osobu, to je varvarski čin", rekao je Uboru dodajući da je niz napada islamskih terorista ili njihovih simpatizera poražavajući za muslimansku zajednicu u Francuskoj.

"Svaki dan koji prođe bez incidenta je blagoslov. Nalazimo se između čekića i nakovanja. Ovo su napadi na državu, društvo, mir i suštinu religije, a to je zajedništvo", dodao je on.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala