Milovi mentori pokušaće da uspore demontažu sistema /video/

© Sputnik / Nikola BižićMilo Đukanović
Milo Đukanović  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pitanje obračuna sa kriminalnim strukturama u Crnoj Gori nije lako rešivo, organizovanje reforme pravosuđa je krvav posao, jer tako katastrofalno stanje u pravosuđu verovatno ne postoji ni u Africi, ocenjuje advokat Goran Petronijević, uz upozorenje da će mentori predsednika Crne Gore Mila Đukanovića pokušati da uspore demontažu dosadašnjeg sistema.

Petronijević u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ ističe da se taj problem, međutim, neće rešavati na nivou zemlje, već na višem koji je, nažalost, oličen u interesima onih država koje utiču na takvo stanje u Crnoj Gori.

„Da je predsednik DPS-a Milo Đukanović bio pušten niz vodu bilo je vidljivo i pre izbora. Njemu je dat signal da ako uspe da pokrade izbore onda će oni to verifikovati, ali ako ne uspe, onda neće stati iza njega. Dakle, on je od strane svojih stranih mentora prepušten sudbini odluke naroda, a na to se samo i čekalo,” kaže Petronijević.

Štiteći Mila, njegovi mentori štite sebe

On podseća da niko nije reagovao na sve krađe Mila Đukanovića,  na preko 62.000 fantomskih glasova i na 21.500 Srba koji čekaju upis u državljanstvo, a za to su imali  sve uslove. Smatra da je taj disparitet stvoren namerno da bi se jedan narod potpuno izbacio iz političkog odlučivanja, a što je sve, međutim, dovelo do toga da se Đukanović sada nalazi u lošoj situaciji koja će postati još gora. Postoji, međutim prema Petronijevićevom mišljenju, jedna vrsta prećutne zaštite od strane njegovih mentora koji pokušavaju da opstruišu ili kontrolišu formiranje vlade u Crnoj Gori.

„To su oni kojima ne odgovara da se Milo Đukanović i njegov režim u potpunosti demontira, jer će se kroz  demontažu takvog jednog sistema pronaći prljavi tragovi upravo njegovih mentora, pa između ostalog i Miroslava Lajčaka i njegovog pulena Františeka Lipke. Videće se kako i koliko je novca dobila Evropska komisija da onu dvotrećinsku većinu koja je bila neophodna na referendumu za izjašnjavanje za osamostaljivanje Crne Gore spuste na nivo od 55 odosto,“  kaže naš sagovornik.

Tako katastrofalono stanje u pravosuđu ne postoji ni u Africi

Dritan Abazović, lider URA - Sputnik Srbija
Abazović: Spreman plan za borbu protiv organizovanog kriminala

Đukanovićevi mentori će, prema mišljanju Petronijevića, insistirati da se demontaža tako kriminolog režima odvija postepeno, a to može da oteža formiranje Vlade.  Ipak, on je ubeđen da će svi faktori koji su učestvovali u prvoj demokratskoj izbornoj pobedi formirati i prvu demokratsku vladu.

„Resor pravde je veoma važan, a ja sam jedan od fanatika koji i dan danas veruje u nju iako sam svestan gde je i na kom nivou svetsko pravo, a onda i  lokalno. Ono što sam u Crnoj Gori mogao da vidim kroz učešće u postupcima, mogu sa sigurnošću da kažem da tako katastrofalno stanje u pravosuđu i tako privatno pravosuđe i privatna država ne verujem da postoji i u Africi. Onaj ko dođe na mesto ministra pravde imaće jako težak zadatak, a znam da među crnogorskim kolegama, tužiocima, sudijama pa i političarima ima ljudi koji veruju u pravdu i koji su rešeni da se uhvate u koštac sa nekom vrstom regeneracije prava,“ uveren je Goran Petronijević.

Đukanović motiv za jedinstvo široke koalicije

Sagovornik Sputnjika primećuje da oni koji i dalje štite Đukanovićev režim smatraju da nova Vlada neće dugo trajati, da će antagonizmi između različitih političkih struja koje su učestvovali u stvaranju ovako široke narodne koalicije preovladati i da će se oni ponovo vratiti na belom konju.  

„Ja sam optimista i mislim da se to neće dogoditi, jer svi činioci nove vlasti imaju zajednički imenitelj koji je nezamenljiv -  da se Milo Đukanović i njegov režim nikada više ne vrate na vlast,” kaže Petronijević.

On se nada da će se konačno Crna Gora upisati na spisak demokratskih zemalja ali dodaje da treba biti svestan da to ne može da se desi preko noći.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala