Iran: Od danas možemo da kupujemo i prodajemo oružje

© AP Photo / Vahid SalemiTeheran
Teheran - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da embargo na oružje prema Iranu više nije na snazi i da Teheran može i da kupuje i da prodaje oružje.

„Od danas sve restrikcije kada je reč o predaji oružja, delatnostima s tim u vezi, kao i finasijskim transakcijama sa Iranom, sve zabrane koje se tiču ulaska ili tranzita preko teritorije država-članica UN, koje su ranije uvedene protiv iranskih građana i vojnih lica, automatski prestaju da važe“, navodi se u saopštenju iranskog Ministarstva.

Iranski predsednik Hasan Rohani ranije je izjavljivao da je ukidanje embarga na oružje rezultat nukelarnog sporazuma.

Iran i šestorka međunarodnih pregovarača su jula 2015. godine postigli dogovor o iranskom nuklearnom programu.

Sporazum konkretno predviđa da embargo na oružje bude ukinut u roku od pet godina. Isporuke oružja su bile moguće i pre tog roka ali isključivo uz saglasnost UN.

Embargo ističe 18. oktobra.

Podsetimo, SAD su izašle iz tog Sporazuma, a u septembru ove godine američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da su sankcije Saveta bezbednosti UN protiv Irana ponovo stupile na snagu, uprkos tome da se u Organizaciji ne slažu sa tim.

Zemljama, koje ne budu poštovale „obaveze“ u cilju realizacije sankcija, Pompeo je zapretio „posledicama“. Nakon toga je predsednik SAD Donald Tramp potpisao ukaz o uvođenju oštrih ekonomskih sankcija protiv onih koji budu učestvovali u isporukama nenuklearnog oružja Iranu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala