„Vaš verni Brisel…“: Otkriveno još jedno pismo koje je EU poslala Prištini

CC0 / / Pečat "Strogo poverljivo"
Pečat Strogo poverljivo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pošto je Isa Mustafa, bivši premijer lažne države Kosovo, otkrio da mu je visoka predstavnica EU Federika Mogerini 2015. godine, a iza leđa Beograda, pisala kako Zajednica srpskih opština neće imati izvršna ovlašćenja (u prevodu, biće kao nevladina organizacija), Sputnjik je došao u posed još jednog pisma koje je iz Brisela stiglo u Prištinu.

Tekst pisma prenosimo u celosti:

Drago naše Kosovo bez zvezdice,

Sve obaveze koje preuzmete tokom dijaloga sa Srbijom slobodno zaboravite čim uđete u avion i vratite se u Prištinu.

Sve što se dogovori u Briselu moraju da primenjuju i da sprovedu isključivo Srbi, a na vama je samo da čekate, da se ljutite i negodujete, uvodite carine i spuštate rampe, jer Beograd ne ispunjava obaveze odgovarajućom brzinom.

Sve što vam se ponudi u dijalogu, prihvatite „teška srca“, kao veliki ustupak koji zadire u vašu državnost i na terenu radite sve suprotno od onog što ste potpisali.

Dragi naši Prištinaši,

Pravno obavezujući sporazum tek treba da se potpiše i on predstavlja međunarodno priznanje Kosova od strane Srbije.

Svi ostali sporazumi su, dakle, pravno neobavezujući, tako da ne morate mnogo oko njih da se sekirate i cimate.

Nemojte da se brinete ni zbog toga što Miroslav Lajčak dolazi iz Slovačke koja nije priznala Kosovo, jer je to naš blef i jeftin trik na koji bi možda mogli da nasednu naivni u Beogradu.

Slobodno nastavite da u punoj meri ispunjavate standarde EU — ugrožavajte ljudska i manjinska prava Srba, palite kuće i sena, rušite grobove, otimajte traktore, pucajte na decu pošto je to pravi i jedini predan put evropskih integracija za slobodno i nezavisno Kosovo.

Dragi Tači, Hoti, Haradinaj, Kurti…

Nastavite da se svađate kao da će sutra na Kosovu izbiti građanski rat, a spremajte se kao da ćete stotinama godina živeti bez Srba.

Smenjujte vlade, pregovarače, predsednike, ministre, ali verujte da su vam, u cilju regionalne stabilnosti mira na Zapadnom Balkanu i razvoja dobrosusedskih odnosa, jedini pravi neprijatelji Srbi.

Samo nastavite zacrtanim putem nasilne integracije severa Kosova, proterivanja preostalih Srba iz enklava i asfaltiranja i svojatanja crkava i manastira.

Beograd će sve to morati oduševljeno da prihvati i da prizna modernu, razvijenu, uređenu samostalnu državu Kosovo. U protivnom, Srbija neće moći da otvara poglavlja i prestaćemo da joj obećavamo članstvo u EU u nekom neodređenom terminu u neizvesnoj budućnosti.

Na kraju, budite nam pozdravljeni uz onaj naš poklič:

Dogodine u Preševu!

Vaš verni Brisel!“

U redu, svi ste shvatili da je ovo pismo „fejk vest“, „ruski maligni uticaj“, plod autorove mašte.

Ovo pismo je potpuno izmišljeno, ali se u suštini ne razlikuje mnogo u smislu od pisma koje je Federika Mogerini poslala Isi Mustafi 2015. godine.

Dakle, iako je pismo lažno, ono potpuno može u budućnosti da posluži kao veran istorijski dokument o vremenu u kome živimo i o jednim pregovorima koji to nisu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala