Turska počela sa testiranjima ruskih PVO sistema S-400 /video/

© Sputnik / Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaProtivraketni sistem S-400 na Paradi pobede u Moskvi
Protivraketni sistem S-400 na Paradi pobede u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski mediji su objavili video lansiranja rakete u crnomorskom području Sinopa, gde se testira protivraketni sistem S-400 koji je Ankara kupila od Moskve.

Turska je poslala obaveštenje „NAVTEKS“ o artiljerijskoj vežbi u crnomorskom području Sinopa od 13. do 17. oktobra.

Video snimak iz Sinopa na kojem se vidi lansirana raketa je objavio turski vojni časopis „M5“. „Prvo ispaljivanje sistema S-400 izvršeno je u Sinopu“, piše u naslovu video snimka.

​Kako je Sputnjik Turska ranije izveštavao, turska vojska je rasporedila ruske PVO sisteme S-400 u crnomorsku provinciju Samsun. Agencija je objavila snimke očevidaca, na kojima se vide kolone vojnih vozila koje nose protivraketne sisteme S-400. Kolona se kretala prema susednoj provinciji Sinop, gde je planirano testiranje. Turske vlasti još nisu dale zvanične izjave.

Protivvazdušni raketni sistemi S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Turska: Zatvorena oblast na Crnom moru zbog ispitivanja S-400?

Isporuke najnovijih ruskih PVO sistema S-400, koji su izazvali krizu u odnosima Turske sa Sjedinjenim Američkim Državama, počele su sredinom jula 2019. godine.

Vašington je zahtevao od Turske da odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme „Patriot“, preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj.

Pored toga je saopšteno i da će Amerika uvesti i sankcije u skladu sa „CAATSA“ (zakon „O suprotstavljanju američkim protivnicima sankcijama“). Ankara je odbila zahtev i nastavila pregovore o isporuci dodatne serije S-400.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala