Preti zatvaranje: Utvrđene brojne nepravilnosti u vrtiću u kojem je preminula beba

CC0 / Pixabay / Vrtić
Vrtić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Prosvetna inspekcija, koja je u vanrednom nadzoru kontrolisala privatni vrtić „Ivin vozić“ u kome je u četvrtak preminula jednogodišnja devojčica, utvrdila je niz nepravilnosti u radu ovog vrtića, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Prema rečima Gaka, inspekcija je nakon nesrećnog slučaja otišla u vanrednu kontrolu ovog vrtića i utvrdila da vrtić nije imao zaposlenu medicinsku sestru na preventivi, iako je to zakonska obaveza, da je dete primljeno u vrtić bez potvrde lekara da može u kolektiv, odnosno boravilo je u vrtiću bez zdravstvenog kartona.

Utvrđeno je i da je dete krenulo u vrtić pre napunjenih godinu dana života, iako vrtić nema mlečnu kuhinju što je obaveza ukoliko vrtić prima decu mlađu od ovog uzrasta, kao i da dve vaspitačice rade bez licence i mentora, preneo je „Blic“.

„Ovo su krupne nepravilnosti koje su poražavajuće. Jasna su pravila za boravak dece kako u državnim tako i u privatnim vrtićima i svi moraju da ih poštuju. Ovo ne znači da ovi propusti imaju uticaja na jučerašnji ishod, to je posao obducenata i tužilaštva i njih ćemo sačekati za konačne zaključke ali je upozorenje za sve privatne vrtiće da ne smeju imati sve zakonom zahtevano samo prilikom verifikacije i tokom inspekcijskih kontrola“, rekao je Gak.

On je istakao da će nakon zapisnika inspektora Sekretarijat uputiti Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporuku da se vrtić „Ivin vozić“ privremeno zatvori.

„Sada je na nadležnim institucijama dalje utvrđivanje svih činjenica u vezi sa ovim slučajem. Ozbiljnost ovog sektora koji se bavi decom, pre svega mora da se ogleda u velikoj odgovornosti koju svi vlasnici privatnih vrtića moraju shvatiti ozbiljno“, zaključio je Gak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala