NATO „obuzdava Rusiju“ tajnim nuklearnim vojnim vežbama u Nemačkoj

© Foto : pixabayNuklearna eksplozija
Nuklearna eksplozija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tajne vojne vežbe uz upotrebu nuklearnog oružja održane su u Nemačkoj zato što je trenutno na dnevnom redu ozbiljna reorganizacija NATO planova, koji uključuje i zadatak obuzdavanja Rusije, kaže za Sputnjik Dmitrij Danilov, šef odeljenja za evropsku bezbednost Instituta za Evropu pri Ruskoj akademiji nauka.

U Nemačkoj su održane tajne vežbe sprovođenja borbenih dejstava uz upotrebu nuklearnog oružja, piše nemački list „Bild“. Vežbe pod nazivom „Stabilno podne“ održane su u avio-bazi Nervenih, u državi Severna Rajna-Vestfalija, uz učešće nemačkog vazduhoplovstva i NATO saveznika.

U manevrima su učestovali lovci-bombarderi, koji su u stanju da nose nuklearno oružje, a glavni cilj vežbi je, kako tvrdi „Bild“, uvežbavanje odbrane Nemačke pomoću atomskih bombi.

Nuklearne vežbe u Nemačkoj – „obuzdavanje Rusije“

Prema rečima Danilova, održavanje vežbi nije ništa neobično jer se nuklearne vežbe stalno sprovode, ali je simptomatično da su održane u trenutku kad se govori o ozbiljnoj reorganizaciji NATO planova koji uključuju i zadatak „obuzdavanja Rusije“.

S tim u vezi, određene mere se sprovode ne samo uz upotrebu konvencionalnog oružja, već i uz korišćenje nuklearnog potencijala, dok planove razvija NATO komitet za nuklearno planiranje, objašnjava Danilov.

„Šta je prava priča iza ovih vežbi, ja, iskreno, ne znam i malo je verovatno da je ona otkrivena. Čak se i mogući rizici i pretnje, za koje se planira odbrana u okviru ovih vežbi nalaze u dokumentima koji su poverljive prirode. Ideja je da se pripreme scenariji upotrebe nuklearnog oružja od strane snaga NATO koalicije“, kaže naš sagovornik.

U novim uslovima, a u skladu sa odlukama samita NATO u Varšavi 2016. godine, NATO infrastruktura je ozbiljno promenjena, dodaje Danilov. NATO je prebacio snage na svoje istočne granice, struktura sedišta je promenjena, a mobilnost je povećana.

„Ove godine su zbog pandemije zaustavljene vežbe većih razmera koje su bile predviđene za sprovođenje mera vezanih za preraspoređivanje snaga i sredstava oružanih snaga SAD. Dakle, razrađuje se pitanje kako, u kontekstu rekonfiguracije, NATO planira da koristi nuklearno oružje u slučaju pretnje“, objašnjava Danilov.

Naoružavanje Ukrajine – nemački strah od „Divljeg istoka“ Evrope

General Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma kaže da u vreme dok se između velikih sila NATO i EU uvećavaju nesuglasice, na istoku Evrope imamo sve veće krize i potencijalne pretnje od mogućeg rata u Evropi.

Ukrajinski brod - Sputnik Srbija
„Crvena linija“ za Moskvu — NATO baza kod Krima

On dodaje da da nije isključeno da bi sutra Ukrajina, baltičke zemlje ili Poljska mogli da izazovu sukob sa Rusijom i da je očigledno da ih „Zapad sprema za neki rat u Evropi“. Reč je o državama „koje su poslušne i odane SAD“ i one zajedno sa Nemačkom mogu biti gurnute u jedan regionalni rat u kome bi moglo doći do upotrebe nuklearnih projektila male snage.

„Videli smo u čitavom ovom tzv. mirnom periodu sukoba u Ukrajini da se ne miruje i da se kroz ukrajinsku odbrambenu industriju proizvode i projektili, i rakete zemlja-zemlja, i višecevni bacači raketa dometa do 120 kilometara, i sistem 'točka' koji radi na principu ruskog borbenog raketnog sistema, a sve to mogu biti nosači projektila male snage i to je ono što bi trebalo da zabrine celu Evropu“, kaže Kovač.

S druge strane, vežbe mogu biti upozorenje nemačkoj javnosti, jer su na teritoriji Nemačke nuklearni projektili velike snage, pre svega američki i britanski, koji sutra mogu postati legitimna meta u potencijalnom sukobu vodećih sila NATO i Rusije, smatra Kovač.

A to je dimenzija koja može ponukati nemačko civilno društvo da pojača pritisak da se ti projektili izmeste iz zemlje, dodaje Kovač.

Nuklearni rat sve izvesniji

Danilov kaže da će svaki vojnik reći da je bez vežbi sa upotrebom nosača nuklearnog oružja teško obezbediti dovoljnu pouzdanost ovih sredstava, ali su takve vežbe opasne s obzirom na povećani nivo konfrontacija u Evropi.

„Postoji verovanje da je nuklearni rat sad verovatniji nego u proteklih 30 godina. Verovatno je stvar u tome da je nivo konfrontacije u Evropi povećan, a to povećava rizike od vojnog sukoba. Potrebno je uzeti u obzir disbalans snaga i sredstava, jer broj konvencionalnog oružja NATO znatno premašuje rusko konvencionalno oružje. A prema našoj vojnoj doktrini, Rusija zadržava pravo da koristi nuklearno oružje u slučaju da oružani sukob ugrozi državnost i suverenitet zemlje. Zato uloga nuklearnog oružja kao faktora odvraćanja raste“, zaključio je Danilov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala