Mustafa objavio šta je EU obećala Prištini o ZSO

© REUTERS / Agron BeqiriIsa Mustafa u parlamentu tzv. Kosova
Isa Mustafa u parlamentu tzv. Kosova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa objavio je pismo, koje je 24. avgusta, 2015. godine, dan pre potpisivanja Sporazuma o opštim principima Zajednice srpskih opština (ZSO), primio od bivše visoke predstavnica EU Federike Mogerini, a u kojem ga ona uverava da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja.

Mustafa je pismo objavio na Fejsbuku nekoliko sati nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, piše Koha, prenosi Tanjug.

„U kontekstu naše diskusije o uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, želim da potvrdim da je shvatanje EU da Zajednica, u skladu sa Prvim sporazumom i zakonima Kosova, neće biti konstituisana kao treći nivo vlasti i neće imati izvršnu vlast“, navodi se u pismu Federike Mogerini Mustafi.

Dodaje da će EU, vršeći svoju ulogu posrednika u dijalogu Prištine i Beograda, nastaviti da prati obe strane u poštovanju i sprovođenju Prvog sporazuma i svih drugih sporazuma postignutih u dijalogu.

Mustafa kaže da je ovo pismo predstavio Lajčaku na sastanku koji je održan juče, te da ga nije objavio javno ranije dok su ga, kako kaže, za taj sporazum optuživali „Samoopredeljenje“ i druge opozicione stranke, a te je optužbe, dodaje, smatrao neosnovanim i politički motivisanim protiv vlade koju je vodio.

Inače, kosovski ustavni sud je Sporazum o opštim principima zajednice proglasio neustavnim, a dok Srbi insistiraju na povezivanju sa izvršnim vlastima, Priština to smatra zatvorenom temom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala